Írd be, mit keresel:

Tepsis tarja szaftosan, vele sült gyümölcsökkel

Nagyon szeretjük a gyümölcsökkel együtt sült húsokat, az édes-sós ízek keveredését, ami most egy tepsis fogásban tökéletes ízkavalkádott alkotott, almával, szőlővel, sertéshússal. Ünnepi asztalra is ideális, de gyorsan összeállítható, csak a sütéshez kell hosszabb idő.

Cookta - 2024.01.25.
Tepsis tarja szaftosan, vele sült gyümölcsökkel

Alma, szőlő, lilahagyma, tarja – én ezeket használtam ehhez az egyszerűen összeállítható tepsis húshoz, melyet csak ajánlani tudok mindazoknak, akik szeretik az édes és sós ízeket együtt, valamit a hús és gyümölcs párosítást. Én most a szaftos tarját választottam, de ez ízlés dolga, lehet szárazabb hús is, karaj, csikre, pulyka…

Forrás: Kard Éva

Az összeállítás pár perc, utána irány a sütő. Ezután már csakis annyi volt vele a dolgom, hogy párolás után néhány perc alatt készre süssem, és közben elkészítsem a köretként tálalt krumplipürét, de illik hozzá a rizs is, vagy éppen egy szelet friss kenyérrel is tunkolhatjuk.

Forrás: Kard Éva

Tepsis tarja gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 6 szelet sertéstarja (csont nélkül)
  • őrölt színes bors
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 kisebb csokor friss zsályalevél
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 2 db édes alma
  • 1-2 fürt szőlő
  • 0,5 dl fehérbor
  • 10 dkg sertészsír

Elkészítés: A koriandert állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt egy száraz serpenyőben pörköljük meg, majd öntsük át egy mozsárba, és törjük össze.

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és az őrölt korianderrel, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják. A tarja lehet kicsit vastagabb szelet…

Az almának távolítsuk el a magházát, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre. A lilahagymát pucoljuk meg, majd szintén vágjuk vastagabb szeletekre. A szőlőt mossuk meg, majd szemezzük le – érdemes nagyobb szemű szőlőt választani.

A tepsit kenjük ki a zsírral, majd fektessünk bele 2-3 szelet almát, helyezzünk rá egy szelet befűszerezett húst úgy, hogy félig fedje az almaszeleteket, majd tegyünk rá 2-3 szelet lilahagymát. A rétegezést addig folytassuk, míg elfogynak a hozzávalók. Ezután szórjuk meg a zsályalevelekkel, öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával. A zsályaleveleket egészben szórjuk közé, mert felaprítva túl intenzív lesz az íze.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. 1,5 óra alatt pároljuk puhára. Én légkeverésnél 160 fokon pont 1,5 óráig pároltam.

Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük pár perc alatt szép pirosra. Ha sok lé lenne alatta párolás után, akkor öntsünk le belőle…

Amíg a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én krumplipürét csináltam, a rizs is jól illik hozzá, de ízlés szerint egy szelet friss kenyérrel is tunkolhatjuk.

Tálaláskor helyezzük tányérra a sült tarját és a gyümölcsöket, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.