Írd be, mit keresel:

Illatos és puha fánk nagyon egyszerűen, 30 perc alatt

A farsangi időszakban legalább egyszer mindenki süt egy finom fánkot, én sem hagynám ki. Ez a recept roppant egyszerű, nem kell keleszteni, így az első mozzanattól az utolsóig nem telik el fél óránál több, és már falatozhatjuk is a frissen kisült, illatozó fánkokat.

Cookta - 2024.01.26.
Illatos és puha fánk nagyon egyszerűen, 30 perc alatt

Nagyon egyszerű és gyors ez a pillekönnyű fánk, nem szív magába olajat sütés közben, és légiesen könnyű a tésztája, köszönhetően a benne lévő sütőpornak és szódabikarbónának. Sütés közben szépen feljön, aranyló, puha, kellemesen vaníliás és rumos illatú.

Forrás: Kard Éva

Szerintem egy kis rummal összeforralt házi baracklekvárral a legfinomabb, de magában is nagyon finom egy tartalmasabb leves után másodikként, de csokiszószba mártogatva is mesés… Kiadós, pofonegyszerű és isteni, nem lehet elrontani. 🙂

Forrás: Kard Éva

Sütőporos fánk

Hozzávalók kb. 20 fánkhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 csomag sütőpor (6 gramm)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 teáskanál rum
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vanília-aromát, majd keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez. Ezután keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a közepét. A visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki.

Egy serpenyőben hevítsünk fel kb. fél liter olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, majd mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni. Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. A fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat!

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.