Írd be, mit keresel:

Raclette, az olvadt sajt csodája egy igazi partifogásban

Családi vagy baráti nyugis téli esték legjobb étele a raclette, ez a közösen sütögetett sajtos csoda, ami nem csupán vacsora, hanem esemény, együttlét, közös élmény és jó móka. Nem melleslek az is nagy előnye, hogy nem kell sokat előkészülni, se ráparázni, hogy minden sikerül-e: az alapanyagokat egyszerűen kirakjuk, és mindenki magának süti a maga pecsenyéjét - vagyis a sült sajtját. Isteni és mókás!

Cookta - 2024.01.29.
Raclette, az olvadt sajt csodája egy igazi partifogásban

Hangulatában leginkább egy közös kerti sütögetéshez hasonlít egy raclette-parti, és ennél jobbat nem is kívánhatnánk egy hűvös, szürke nap végére. Melegség, barátság, együttlét, közös sütögetés, és az asztal közepére kirakott alapanyagokból mindenki a maga ízlése szerint állítja össze a saját kedvencét: mint egy színes puzzle, olyan az egész, és minden kombináció működik!

A raclette (ejtsd: ráklett) eredetileg egy alpesi szegény étel, ami mára trendi és igazi közösségi, igazi partis fogássá vált. Valamikor régen a sajtot parázs fölé tartották, majd a megolvadt sajtréteget lekaparták, főtt krumplival és némi savanyúsággal megették. Az Alpok síparadicsomaiban kedvenccé vált fogás otthoni elkészítésére megalkották később a raclette-sütőt, ami egy olyan alsó és felső sütésű grill, amibe oldalról kis fém tálkákban szeletelt sajt dugható be, ami pár perc alatt ellenállhatatlanul krémesre és illatosra sül – ezt pedig ízlés szerint rákapargathatjuk mindenféle földi jóra, a tányérunkban – és mint tudjuk, a sajt mindehez passzol. 🙂 Egy igazi puzzle-fogás, amit mindenki magának rak össze, jó társaságban.

Szóval egy ilyen szerkezetet mindenkinek érdemes beszerezni, aki szereti a meghitt, baráti együttléteket, ráadásul a vendégvárás is nagyon egyszerű, mert a teendőnk:

  • a sajt beszerzése – téli szezonban már nálunk is kapható kimondott raclette-sajt, de jó hozzá bármilyen félkemény, zsírosabb, olvadékony sajt is, használhatunk trappistát, edamit, emmentálit, goudát, akár többfélét, sőt akár füstölt sajtot is…
  • krumpli vagy tetszőleges zöldségek főzése
  • valami kis savanyúság beszerzése, klasszikusan csemege uborka és gyöngyhagyma jár a raclette mellé, de bármilyen savanyúság jó, akár egy kis olajbogyó vagy kapri is ellenpontozhatja a sajtos telt ízét

Ha szeretnénk kicsit gazdagítani a kínálatot, akkor bármilyen felvágottat, friss gyümölcsöt is feltálalhatunk felvágva, kompótot, chutney-féléket, kis tálkákban diót, mogyorót, és ha lehet, jól elosztva, hogy az asztalon mindenhova mindenből jusson. És ne felejtsünk el egy üveg kellemes fehérbort mellé – sofőröknek pedig egy jó meleg teát, hogy a sok olvadt sajt senkinek ne okozzon emésztési nehézségeket…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.