Elronthatatlan, kiadós és isteni finom desszert a máglyarakás, ami egy tartalmasabb leves után második fogásnak is bőven megállja a helyét, ráadásul új életet és értelmet adhatunk vele a kissé szikkadt, már nem túl kívánatos kifliknek, zsemléknek...

A máglyarakás valódi főnyeremény, ha gyors és olcsó desszertre van szükségünk, van egy kis megfáradt péksüteményünk és néhány almánk. A mákos guba rokonának is tekinthető kenyérpuding nagyon egyszerűen összeállítható, egy kis vaníliával, baracklekvárral és egy kis naranccsal pedig különösen finommá tehető. Bár narancsot biztosan nem használtak hozzá nagyanyáink, érdemes kipróbálni így is, mert a citrus héja és leve is nagyon jót tesz ennek a maradékmentő gyors fogásnak.

Máglyarakás

Hozzávalók:

  • 5 szikkadt kifli vagy zsemle
  • 3 alma
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 5 dl tej
  • 1 narancs
  • 3 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék dió, mandula vagy pekándió

Elkészítés: A tejet feltesszük melegedni, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait és a fűszer hüvelyét is, hozzáreszeljük a narancs héját, ha felforrt, félretesszük, hogy minél jobban átvegye a fűszer aromáit a tej.

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony cikkekre vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, az almát beletesszük, megszórjuk a vaníliás cukorral, ráfacsarjuk a narancs levét, és 8-10 perc alatt megpároljuk.

A péksüteményt vékonyan felkarikázzuk vagy felkockázzzuk, tálba tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a porcukor felével kézi habverővel kicsit felverjük, majd hozzákeverjük a leszűrt tejet is elkeverjük, majd a kiflire vagy zsemlére öntjük, összeforgatjuk. A tojásfehérjét a maradék porcukorral fényes habbá verjük.

Egy sütőtálat kivajazunk, beletesszük a tejes péksüteményt, kicsit lenyomkodjuk, megkenhük a baracklekvárral, erre jön a párolt alma, amit megszórunk darabolt csonthéjassal, majd a tetejére kanalazzuk a tojáshabot. 

160 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk, ízlés szerint baracklekvárt kínálhatunk mellé.