Írd be, mit keresel:

Poffertjes, a pillekönnyű holland minipalacsinta

Ha a mi lapos, vékony és szép nagy palacsintáinkhoz képest az amerikai palacsinta mini, akkor a hollandok verziója icipici, egy-egy darabka falatnyi csupán, és légiesen könnyű. 

Cookta - 2024.02.08.
Poffertjes, a pillekönnyű holland minipalacsinta

Azt, hogy mennyire kötelező és kényelmi étel ez a picurka palacsinta a hollandoknál, mindennél jobban bizonyítja, hogy speciális sütőedényük is van ezekhez a kis bébipalacsintákhoz: ez olyan tapadásmentes felületű serpenyő vagy elektromos készülék, amiben pici félgömb alakú mélyedésekbe kell önteni a kikevert palacsintamasszát. Praktikusan ezt is flakonból öntik a mélyedésekbe, majd a sülő tésztát kés hegyével, két villával, vagy egyszerűen csak egy fogpiszkálóval megforgatják. Őrülten hálásak lennénk, ha nálunk is beszerezhető lenne egy ilyen jóság, mert a holland palacsinta egyszerűen zseniális és nagyon cuki…

Aki Hollandiában jár, utcán is megkóstolhatja, mert papírtölcsérben street foodként, fesztiválok kedvenceként is kapható, de akár otthon is elkészíthetjük, még speciális sütőedény nélkül is – talán nem lesznek ennyire tökéletes formájúak, de a finomságukon ez mit sem változtat.

Poffertjes – holland minipalacsinták

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • kevés vaj a sütéshez

Elkészítés: A lisztet és a szárított élesztőt egy keverőtálba szitáljuk. Folyamatos keverés mellett apránként hozzákeverjük a langyos tejet, majd a tojást is. A sót és a vaníliás cukrot is hozzákeverjük, végül az olvasztott, de már nem forró vajat is. A keveréket 30 percet pihentetjük.

Ha van holland poffertjes-sütőnk vagy tarkedliformánk, azt vajjal kikenjük, és a mélyedéseket kikenjük olvasztott vajjal, majd megtöltjük a pihentetett palacsintatésztával, és ha a szélük könnyedén elválik a formától, akkor megfordítjuk, és készre sütjük. Ha palacsintasütőben készítjük, akkor nagyon forró, vajjal kikent serpenyőbe viszonylag magasról 1 evőkanálnyi masszát öntünk palacsintaként szép lassan, így nem terül nagyon szét, majd 1-2 perc sütés után átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük – hasonlóan kerekded, könnyű palacsintát kapva.

Porcukorral meghintve tálaljuk, ízlés szerint bármilyen lekvár, édes krém, gyümölcs vagy puding kínálható hozzá – a hollandok egy kis olvasztott vajat is rácsorgatnak…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.