Ha van desszert, aminek nem lehet ellenállni, akkor az a folyékony belsejű, nagyon csokis lávasüti: nevét is onnan kapta, hogy a belseje krémesen lágy, sűrű és folyékony csokimámor, amit lágy tészta ölel körbe - igazi csábítás, ami meglepően egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Azon ritka desszertek egyike a lávasüti, amit forrón kell fogyasztani, egyszerre lehet rusztikus és elegáns, nagyon szexi, különösen egy kis fagylalttal tálalva, amikor a hideg-meleg kontrasztja még izgalmasabbá teszi ezt a csábító desszertet. 

Valójában egy szemtelenül egyszerű klasszikus a lávasüti, ami egyetlen tálban egy kézi habverővel 5 perc alatt összeállítható, akár előre elkészíthető, és a hűtőben pár órát eltartható a sütés előtt, ha például egy édeskettes, gyertyafényes vacsora végére szánjuk, viszont a sütést közvetlenül a tálalás előttre hagyjuk, mert csak frissen jó - és fontos, hogy nem szabad túlsütni!

Csilis-csokis lávasüti

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 2 egész tojás + 2 sárgája
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • kevés őrölt csili vagy cayenne bors

Elkészítés: A csokoládét és a vajat felkockázzuk, és egy tálba tesszük, gőz fölött - vagy mikróban 800 Watton 2 perc alatt - megolvasztjuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vanília-kivonatot, a csilit vagy cayenne borsot és a csipet sót, valamint a tojásokat és a tojássárgákat, kézi habverővel simára keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet, finoman összeforgatjuk.

Hat kivajazott szufléformába vagy muffinsütőbe elosztjuk a masszát, és 180 fokos sütőbe toljuk, és 10 percet sütjük, majd kivéve azonnal tálalhatjuk, a kis formában tányérra téve - vagy kiboríthatjuk egy tányérra, ha egy gombóc fagyit is kínálunk mellé.