Bár a pálmalevél igazi klasszikus, az utóbbi időkben valahogy kikopott a cukrászdák kínálatából. Talán azért, mert nem túl izgalmasan, leginkább csak cukros változatban árulták. No de gyömbéres csokival töltve mindjárt más: csábítóan finom, bátran felveszi a versenyt a legjobb kakaós csigával.

Egyszerre ropogós és puha, krémes és morzsálódós, illatos és fűszeres, pedig az egyik legegyszerűbb süti, ha jóféle leveles tésztával készítjük. Szerencsére ma már egészen jó minőségű friss és fagyasztott leveles tészta is kapható, így fél óra alatt elkészülhetnek ezek a dupla csokis csigák.

A vajjal összeolvasztott csokoládé önmagában is tökéletes tölteléke lehet, de most egy kis fahéj és gyömbér is került bele, hogy fűszeresebb, illatosabb, izgalmasabb legyen, de ízesíthető egy kis vaníliával, őrölt kardamommal vagy mézeskalácsos fűszerkeverékkel is, sőt akár reszelt narancshéjjal vagy 2-3 kanál Nutellával is... ;)

Csokis pálmalevél

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • kevés porcukor

Elkészítés: Az étcsokoládét felkockázzuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és gőz fölött - vagy mikróban 2x1 perc alatt 800 Watton - megolvasztjuk, simára keverjük, hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot, a fahéjat és a gyömbért, és ezzel is elkeverjük.

Egy sütőpapírt porcukorral meghintünk, ráterítjük a leveles tésztát, és egyenletesen megkenjük a fűszeres csokoládéval, makd a két rövidebb végét elkezdjük mindkét irányból feltekerni, egészen középig.

Ha nagyon lágy lenne a tészta, akkor 20 percre hűtőbe tesszük, majd éles késsel 1,5-2 centis szeleteket vágunk belőle, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, nem túl szorosan.

A pálmaleveleket 190fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosan vagy teljesen kihűlve tálaljuk.