A karfiolpizza az elmúlt évek nagy diétás felfedezése, igazi sikerrecept, amivel lisztmentes - és gluténmentes étrendbe is beilleszthető -, szénhidrátszegény ropogós pizza készíthető. A legtöbb recept párolt karfiollal készül, de most egy még egyszerűbb, nyers karfiolos változatot próbáltunk, és szuperul működik!

Valljuk be, elsőre már az is meglepő, hogy liszt nélkül készülhessen pizza, és azért valóban nem arra a jó kis kelt tésztára kell számítanunk, ha ezt a karfiolos változatot megsütjük, de nagyon finom, a zöldség íze teljesen eltűnik a tésztaalapban, ami ráadásul nagyon egyszerűen összeállítható. Korábban már megosztottunk olyan diétás karfiolos pizzarecepteket, amelyeknél mikróban vagy gőz fölött meg kell kissé párolni a karfiolt, majd alaposan kinyomkodni, de megspórolhatjuk a zsonglőrködést a forró karfiollal az alábbi recepttel.

A "tésztába" nyersen kerül a finomra szétcsapatott morzsás karfiol, amihez tojás, darált mandula és reszelt parmezán társul, ezek pedig felisszák a karfiol levét, jóval lerövidítve és megkönnyítve a munkánkat. Feltétnek pedig bármit tehetünk rá, amit csak szeretünk, de csak a már elősütött tésztára pakoljuk rá.

Karfiolpizza egyszerűen

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg karfiol
  • 2 tojás
  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg reszelt parmezán

A feltéthez:

  • 20 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • maréknyi aszalt paradicsom
  • 15 dkg kecskesajt - vagy más sajt
  • maréknyi olajbogyó
  • maréknyi rukkola
  • só, bors

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy nagy tepsit fordítva betolunk, előmelegítjük.

A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, a szárrlszről levágjuk a fás részeket, a zsenge belső részt is feldaraboljuk, és az egészet késes rovotgépben egészen morzsalékosra, kuszkusz állagúra aprítjuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával kicsit felverjük, hozzáadjuk a karfiolt, a parmezánt és a darált mandulát, sózzuk, és jól összedolgozzuk. Nem lesz tésztaállagú, de a tepsin majd tudjuk formázni.

A munkafelületre sütőpapírt terítünk, és ízlés szerint 1 nagy vagy 2 kisebb kör alakban rákanalazzuk a masszát, ujjal vagy egy pohár talpával lenyomkodjuk 5 mm vékonyra. A forró tepsit a sütőből kivesszük, óvatosan ráemeljük a sütőpapírral a pizzalapokat, és a forró sütőbe toljuk, és 20 perc alatt megsütjük.

Közben a darabolt fokhagymát az zúzott fokhagymával és a morzsolt oregánóval összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, a sajtot vékonyan felszeleteljük.

A megsült pizzalapokat megkenjük a paradicsomszósszal, kirakjuk az aszalt paradicsommal, az olajbogyóval és a sajttal, majd 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe.

A kész pizzát rukkolával meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.