Írd be, mit keresel:

Tortilla házi sajtszósszal – jobb, mint a moziban!

Bekuckózós, filmnézős estéken mindig jól jön valami nassolnivaló, és az utóbbi években a pattogatott kukorica mellé felzárkózott a nachos is, vagyis a ropogós tortilla chips, ami különféle mártogatósokkal, különösen krémes sajtszósszal lett nagy kedvenc. 

Cookta - 2024.02.14.
Tortilla házi sajtszósszal – jobb, mint a moziban!

A bolti sajtszószok azért bőven hagynak kívánni valót, és miért is vennénk ezeket, amikor jóval kiadósabban és nagyon egyszerűen készíthetünk otthon is selymes sajtszószt. A klasszikusan cheddar sajttal készülő mártogatós pár perc alatt megvan, és a drágább cheddar egy részét kiválthatjuk trappistával is, így is kellemesen selymes, fűszeres, nagyon sajtos lesz…

A sajtszósz alapja besamel, amit egy kis mustárral és kurkumával ízesítünk, majd ha egy kicsit besűrűsödött, akkor egyszerűen reszelt sajttal alaposan összekeverünk. A sűrűségét ízlés szerint egy kis plusz tej hozzáadásával szabályozhatjuk, ha több részletben fogyasztjuk el, akkor érdemes összemelegíteni.

Aki szereti, egy kis csilivel vagy cayenne-borssal is megbolondíthatja, de tálaláskor is mehet hozzá egy kis tüzesség…

Tortilla cheddar sajtos mártogatóssal

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg cheddar reszelt sajt
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors
  • tortilla chips

Elkészítés: A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kevergetve kissé aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kurkumát és a mustárt, elkeverjük. A tejet apránként, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük, mindig simára keverve, majd ha sűrűsödik, a sajtokat is belekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, amíg a sajtok teljesen feloldódnak.

A tortillával tálaljuk, akár mártogatósként, de a tortillát egy nagyobb tányérba is elteríthetjük, és meglocsolhatjuk a szósszal, megszórhatjuk friss vagy konzerv csilivel, jalapeno paprikával, akár kockázott paradicsommal és hagymával is…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.