Ahogy közeledik a tavasz, elkezd motoszkálni az ember fejében, hogy bizony hamarosan lekerülnek rólunk a kabátok és a jótékonyan takaró vastag pulcsik, és jó lenne eltüntetni addig a tél során felkúszott felesleges hurkákat, párnákat... Ehhez tökéletes a zöld gazmacho smoothie, ami egészséges, egyszerre fogyasztó és vitalizáló hatású, és reggeltől estig korlátlanul fogyasztható!

Ha akarom, smoothie, ha akarom, leves, csupa rost és vitamin, kiadós és villámgyorsan elkészül, és szinte minden alapanyaga negatív kalóriás, ami annyit tesz, hogy az emésztéshez több energiára van szüksége a szervezetnek, mint amennyit ezek tartalmaznak, vagyis fogyasztó hatású, miközben a rostoknak köszönhetően kellemesen eltelít, laktat, rendszeres fogyasztásával könnyen leolvadnak a kilók, ugyanakkor szuper formába is lendülünk. 

Mint ahogy a spanyolok híres levese, a gazpacho, ez is nagyon jól variálható, és a nap bármely szakában fogyasztható, akár hidegen, akár melegen, kicsit átforrósítva ugyanis levesként is tökéletesen megállja helyét ez az alakbarát és nagyon finom ital.

Néhány variációs ötlet:

  • ha reggelire vagy uzsonnára készítjük, elhagyhatjuk belőle a fokhagymát...
  • ha tartalmasabbra szeretnénk, tehetünk bele fél avokádót vagy egy pohár (növényi) joghurtot, kanálnyi chiamagot
  • bármilyen zöldet tehetünk bele - ha a rukkola túl karakteres, akkor mehet bele bébi spenót, madársaláta, fejes saláta
  • zöldfűszerként a bazsalikom és a petrezselyem helyett/mellett használhatunk mentát, koriandert vagy egy kevés zellert is
  • fehérborecet helyett tehetünk bele citromlevet is
  • ha szeretjük, pár csepp Tabasco szósszal vagy egy kis csilivel kissé csípősre is hangolhatjuk
  • ha vacsorára készítjük, 1 szál újhagymát is hozzáturmixolhatunk

Zöld gazpacho smoothie

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 kígyóuborka
  • 2 nagy marék rukkola vagy bébi spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor bazsalikom
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az uborkákat meghámozzuk, felkockázzuk, és egy mixerben vagy késes robotgépben egészsen pépesre, levesesre szétcsapatjuk. Hozzáadjuk a rukkolát vagy a spenótot, de lehet vegyesen is, a meghámozott fokhagymát, a zöldfűszereket és a fehérborecetet, és alaposan összeturmixoljuk, amikor már sima, menet közben hozzáadjuk az olívaolajat is, majd kevés vízzel ízlés szerinti állagúra hígítjuk. Amikor kész, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.