Írd be, mit keresel:

Mesés zöldcitromos pite – álomdesszert Floridából

Lehet egy süti egyszerre álomfinom és pofonegyszerű? A válasz egyértelmű igen, bizonyság erre az amerikai Key Lime Pie, ami nem más, mint egy zöldcitromos pite - kekszes talppal és frissítően citrusos, selymes krémmel.

Cookta - 2018.02.26.
Mesés zöldcitromos pite – álomdesszert Floridából

Igazi nemzeti desszertnek számít a Key Lime Pie, és hogy ezt mennyire komolyan veszik arrafelé, azt jól mutaja, hogy 2006. óta törvényileg is Florida hivatalos desszertje ez az isteni krémes pitetorta. Eredetileg a Key-szigetcsoporton termesztett zöldcitromról, a Key Lime-ról kapta a nevét, de valójában a nálunk kapható lime-mal is tökéletes. A pite alapja olvasztott vajjal eldolgozott kekszmorzsa, a benne lévő töltelék pedig egy pillanatok alatt kikeverhető citrusos krém sűrített tejjel, így hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Hohó, diétás desszert akkor, vághatnánk rá, de nem, ne is álltassuk magunkat, ez bizony egy igazi kalóriabomba, de olyan, amiért érdemes néha elcsábulni. Vannak, akik tojással készítik,és sült tojáshabbal koronázzák, mások inkább mascarponét vagy krémsajtot kevernek a krémbe, és könnyű vaníliás tejszínhabbal tálalják, ahogy az alábbi receptben is. Akkor a legfinomabb, ha jól be van hűtve, pár órát vagy egy éjszakát áll a hűtőben, így a töltelék a pihentetés során jobban megdermed és összeáll, selymesen krémes, de szeletelhető lesz.

Zöldcitromos pite – Key Lime Pie

Hozzávalók:

  • 20 dkg omlós vajas keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 40 dkg sűrített tej
  • 10 dkg mascarpone
  • 4 lime leve, 2 lime reszelt héja
  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A pitealaphoz a kekszet egy késes robotgépben morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, összedolgozzuk, majd egy pitetál vagy kapcsos tortaformába öntjük, és egyenletesn, alaposan belenyomkodjuk úgy, hogy a peremére is jusson belőle, és 170 fokos sütőben 10 percet elősütjük.

Közben a töltelékhez a sűrített tejet, a mascarponét, a lime levét és héját kézi habverővel simára keverjük, majd az elősütött "tésztára" öntjük, és 10 percre visszatoljuk a sütőbe, majd kivéve hagyjuk langyosra hűlni, és hűtőbe tesszük néhány órára, még jobb egy egész éjszakára.

Tálalás előtt a jól behűtött habtejszínt a vaníliás cukorral felverjük, habzsákból a piténk tetejére rózsákat vagy csókokat nyomunk, és reszelt lime héjával vagy lime-karikákkal díszítjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.