A szögletes, hosszú formában sütött sütemények nálunk kevésbé ismertek és kedveltek, leszámítva talán a gyümölcskenyeret, de az angolszász országokban imádják őket - nem is véletlenül, mert hosszan frissek maradnak, egyszerű kevert tésztával készülnek, jól variálhatóak, és nemcsak sütiként, de reggelire, uzsonnára is ideálisak egy pohár tejjel vagy tejeskávéval.

Nagyon csokis hatású, pedig nincs is benne csokoládé, viszont kakaópor és vaj annál inkább, jó puha és szaftos, sütiként és édes péksüteményként is működik, és mindenkit le lehet venni vele a lábáról, olyan finom. A legnagyobb kihívás a sütési és hűlési idő kivárása, de megéri, mert isteni, gazdagon csokis, és fűszerekkel, magokkal, aprított aszalt gyümölcsökkel tovább gazdagítható.

A csokikenyér piknikre, kirándulásra, munkahelyi vagy iskolai uzsonnához is ideális, szeletekre vágva jól csomagolható, de a szaftos, puha tészta pár kanál lekvárral vagy tejszínhabbal vendégeknek, uzsonnára is tökéletes.

Csokikenyér

Hozzávalók:

  • 0,8 dl nagyon forró víz
  • 8 dkg kakaópor
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Elkészítés: A kakaóport és a forró vizet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel 5-6 perc alatt jó habosra kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva, hogy teljesen felvegye a massza a tojást, és szép habos legyen. Ezután hozzáöntjük a sóval és sütőporral elkevert lisztet, és egy spatulával összeforgatjuk.

Egy kb. 10x30 centis pástétom- vagy őzgerincformát kivajazunk és kakaóporral kihintünk, és a tésztát beleöntjük, és 160 fokos sütőben 70 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, ha száraz a tű, akkor kivehetjük, ha nem, akkor még 5-10 percet sütjük.

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd szeletelve kínáljuk.