Könnyű, gyors, egyszerű, üde és mediterrán ihletésű fogás a citromos-parmezános csirke, amivel a semlegesebb ízű, kiszáradásra hajlamos mellfilé is nagyon finom szaftosra, omlósra süthető. Semmi perc alatt elkészül, de olyan finom, hogy a hétvégi, ünnepi asztalon is bőven helye van!

Elsőre talán furcsának tűnhet a citrom és a parmezán párosa, de valójában nagyon jól passzolnak egymáshoz, főleg egy kis petrezselyemmel és fokhagymával kiegészítve, ebben a krémes szószban. Az egyetlen különlegesebb hozzávaló a kapribogyó, ez a sós, pikáns virágbimbó, ami különösen frissé teszi nemcsak ezt az ételt, de nagyon jól használható salátákba, tojáskrémbe, mártogatósokhoz, sokáig eláll, és csak kevés kell belőle, így a kisebb üvegekben, sós lében kapható kaprit érdemes a hűtőnk állandó kínálatába felvenni.

Mint minden szószos, szaftos fogást, ezt a csirkét is érdemes olyan körettel tálalni, ami felveszi a selymes mártást, hogy egy cseppje se menjen kárba, a legjobb hozzá talán a spagetti, de párolt rizzsel, bulgurral vagy kuszkusszal is tökéletesen működik.

Csirkemell citromos-parmezános szósszal

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb csirkemellfilé
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tej
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál kapribogyó
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A csirkemellfiléket lapjában kettévágjuk, kevés citromlével megcsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk, majd 2 evőkanál liszt és 2 evőkanál reszelt parmezán keverékébe forgatjuk, jól rálapogatjuk. A citrom felét felszeleteljük, és egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál vaj felforrósított keverékén a csirkemellekkel együtt oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, majd tányérra tesszük.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a maradék 1 evőkanál vajat, hozzányomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a kapribogyót, a maradék 3 evőkanál reszelt parmezánt és a tejet, és kevergetve sűrűsödésig főzzük, hozzáadjuk a maradék fél citrom kifacsart levét és a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd a csirkemellszeleteket beletéve egyet forralunk rajta.

A csirkemellet a sült citrommal és a citromos-parmezános szósszal tálaljuk, ízlés szerinti körettel - a legjobb spagettivel vagy párolt rizzsel, mert ezek tökéleetsen felveszik a finom szószt.