Könnyű, puha és diétás, reggelire és desszertnek is tökéletes ez a pufi palacsinta, aminek a lelkét a krémes, sovány ricotta adja. Egy turmixban vagy késes robotgépben villámgyorsan összeállítható, és némi pihentetés után süthető is.

A palacsintát nem lehet nem szeretni, és szerencsére ma már alakbarát változatok is léteznek szép számmal, amelyekben a klasszikus alapanyagokat egészségesebb, alakbarátabb hozzávalókra cserélhetjük úgy, hogy a végeredmény mégis isteni finom és kompromisszummentes legyen.

Ebben a fehérjében gazdag receptben a tejsavóból készülő ricotta, tojás és finomra őrölt zabpehely keveréke adja a tésztát, amit egy kis sütőpor tesz könnyűvé, kevés vaníliás cukor és citrom ízesít, de a cukor is lecserélhető ízlés szerinti édesítőre és vanília-kivonatra, ha még diétásabb módon készítenénk.

Ricottás zabpalacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 2 dl víz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kevés olaj

Elkészítés: A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. Hozzáadjuk a tojást, a vizet, a citrom levét és reszelt héját, a vaníliás cukrot és a sütőport, összemixeljük, majd második körben a ricottát is hozzáadva ezzel is összedolgozzuk. A masszát 20 percet pihentetjük.

Egy serpenyőt felforrósítunk, ecsettel kevés olajjal kikenjük, és fél merőkanálnyi adagokban belemerjük a masszát, oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, lapáttal átfordítva.

Ízlés szerint dzsemmel, friss gyümölccsel vagy vaníliás joghurttal, tejföllel tálaljuk.