Egyik kedvencem a sült sajt. Nem, nem rántott, csak sült, tehát nincs benne semmi, amitől szénhidrátbombává válhatna, és egy könnyű, friss salátával laktató, egészséges, egyszerű és gyors fogás.

Eddig szinte minden fajta sajtból el tudtam készíteni, kivéve a nagyon lágyakat. A lényege, hogy forró serpenyőbe, nagyon kevés olajba kell tenni a legalább 1,5 cm vastag szelet sajtot, kb. 2 perc után pedig lapáttal hirtelen megfordítani. Így kívül kap egy ropogós kérgett, belül pedig finom lágy és olvadós marad.

Emellé nem is kell semmi komoly köret, valami fincsi saláta elég. Most két változatot mutatok, egyiket sem bonyolult, sem hosszadalmas elkészíteni. Rajta tehát, sajtra fel!

Céklás-bébispenótos saláta sült gouda sajttal

Hozzávalók 4 főre:

  • 15 dkg bébispenót
  • 3 kis fej cékla
  • 2 kápia paprika
  • fél kígyóuborka
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 60 dkg gouda sajt
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A céklát a reszelő nagy lyukú részén lereszeljük, a paprikát hosszában megfelezzük, vékonyan felszeleteljük. A zöldségeket összekeverjük, megsózzuk, hozzáöntjük az olívaolajat és a balzsamecetet. Alaposan összekeverjük.

Egy teflonserpenyőben az olajat felforrósítjuk. A sajtot 4 vastag szeletbe vágjuk. A forró serpenyőbe fektetjük, mikor az alja barna, lapáttal hirtelen alányúlunk és megfordítjuk.

Tálaláskor fejenként ízlés szerinti mennyiségű salátát tányérra szedünk, 1-1 szelet sajtot ültetünk a tetejére.

Forrás:
Hajós Ágnes

Sült sajtok hagymalekvárral és friss salátakörettel

Hozzávalók 4 főre:

  • 20 dkg halloumi sajt
  • 20 dkg trappista
  • 20 dkg friss kecskesajt
  • 6 fej lilahagyma
  • 3 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • fél fej jégsaláta
  • 1 csirkemáj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymalekvárhoz a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, alacsony lángon karamellizálni kezdjük. Erre tesszük a vékony félkarikákra vágott lilahagymát. Rácsipegetjük a kakukkfű leveleit, majd addig kevergetjük, míg a hagyma megpuhul. Ekkor ráöntjük a balzsamecetet, megvárjuk, míg az ereje elpárolog, lehűtve üvegbe töltjük.

A csirkemájat 1 evőkanál olívaolajon gyorsan megsütjük, kihűtjük. A mixer poharába tesszük a májat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a vörösborecetet és az olívaolajat, majd simára mixeljük. A jégsalátát csíkokra vágjuk, majd a lehűtött öntettel összeforgatjuk. Tálalásig hűtőben érleljük.

A sajtokat 4 darabba vágjuk, teflonserpenyőben 1 evőkanál forró olívaolajra tesszük, 2 perc után lapáttal egy határozott mozdulattal megfordítjuk, így mindkét oldalára ropogós kéreg sül.

Tálaláskor minden sajtból teszünk a tányérra, a hagymalekvárral és a salátával kínáljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes