Írd be, mit keresel:

A palackozott vizek nagy része tényleg sima csapvíz?

A palackozott vizek nagyban hozzájárulnak az egyre komolyabb műanyagszennyezéshez, pedig számos kutatás azt mutatja, hogy nagy részük nem is ásványvíz, hanem egyszerű csapvíz. Szerencsére egyre több mozgalom indul a csapvíz felhasználása mellett.

Cookta - 2018.03.16.
A palackozott vizek nagy része tényleg sima csapvíz?

A műanyagfüggőségünk lassan elképesztő méreteket ölt: rengeteg szemét kerül az óceánokba és a szemétdombokra, amelynek jó része műanyag, és a műanyagnak jó része üdítős vagy vizes palack. Minden másodpercben nagyjából 20 ezer műanyagpalackot vásárolunk meg. 2004-ben még „mindössze” – ez is hatalmas mennyiség – évi 300 milliárd PET-palackot gyártottunk le, 2014-ben ez már 460 milliárd volt, tavaly pedig 470 milliárd. Az előzetes számítások szerint 2021-re 600 milliárd palackra rúg majd ez a szám. 2016-ban kevesebb, mint az eladott palackok felét gyűjtötték össze újrahasznosításra, és mindössze 7 százalékukat használták fel újra PET-palack gyártására.

A legtöbb műanyagpalack még mindig a hulladéklerakókban és az óceánban végzi. A növekedő tendenciát a kutatók szerint az okozza, hogy az ázsiai fejlett országokban megnövekszik az igény a palackozott víz és egyéb italok iránt, hála az egyre inkább rohanó életvitelnek.

Ezek a statisztikák még elkeserítőbbek, ha figyelembe vesszük a Food & Water Watch legújabb kutatását, amely kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a palackozott vizek 64 százaléka tulajdonképpen egyszerű csapvíz, semmivel sem tisztább, mint az, amit otthon mi is engedhetnénk magunknak.

A hazai helyzetről és arról, mit tehetünk, itt olvashattok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.