A húsvét közeledtével nem árt elkezdeni készülni egy kicsit, és legalább gondolatban összeszedni, mit kínáljunk a sonka mellé, illetve milyen vendégvárókkal rukkoljunk elő, hogy mindenki találjon magának finom falatokat az ünnepi asztalon.

Ha húsvét, akkor szinte biztos, hogy minden családban sonka, tojás és torma kerül az ünnepi asztalra, ám ezek mellé jól jöhet némi saláta, friss zöldség, sőt ezeket akár hidegtállá is alakíthatjuk, és előre elkészíthetjük. A legfontosabb, hogy ne essünk túlzásba: valószínűleg mindenki ismeri a bőség zavarát, amikor túl sok sonkát és tojást főzünk, és aztán nem győzzük enni, felhasználni, újrahasznosítani, menteni a maradékot.

A hidegtálak kikerülhetetlen alapja a franciasaláta, ami szerintünk akkor a legfinomabb, ha a főtt zöldségek mellé egy kis alma és csemege uborka is kerül, így egyszerre édes és sós, krémes és roppanós, nagyon jól passzol a sonka és a főtt tojás mellé is. A saláta selymes mártásánál a majonézt érdemes egy kis tejföllel lazítani, lágyítani, így könnyebb és kiadósabb is lesz. Franciasaláta recept itt >>

A "kötelező" főtt tojás sokaknak nem igazán vonzó, egyrészt száraz, másrészt nem elég ünnepi, így inkább tojássalátát készítenek belőle. Ez is jól muzsikál a sonkával, de még finomabb, ha egy kis főtt brokkolival felturbózzuk, így hidegtálakon is megállja a helyét. Brokkolis tojássaláta >>

Forrás:
Hajós Ágnes

A tojás másik alternatívája lehet, ha megtöltjük őket, így sokkal krémesebbek, izgalmasabbak és mutatósabbak, ráadásul az ízvilágukkalis eljátszhatunk, itt 5 féle változatot is találtok >>

A töltött tojás tovább gondolása a kaszinótojás, igazi hidegkonyhai remeknek gondoljuk, mindig garantált sikert arat, és egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint elsőre gondolnánk, legalábbis ezzel a recepttel >>

Forrás:
Hajós Ágnes

Ha mégis a főtt tojásnál maradunk, akkor feldobhatjuk egy kis formázással - csibecsaládot készíthetünk vele -, vagy egy kis céklával meg is festhetjük a tojásokat, mindkettő mutatósan feldobja a hidegtálakat, húsvéti asztalt. Főtt tojás kicsit felturbózva >>

Ha húsvét másnapján nem akarjuk sonkával traktálni a vendégeket és a családot, nagyon mutatós és kiadós, hidegen is finom a Stefánia, vagyis az egyben sült, egész tojásokkal töltött fasírt is, ami hidegtálakon is remekül megállja a helyét, friss zöldsalátával vagy a fenti franciasalátával is isteni. Stefánia >>