Írd be, mit keresel:

Rozé kacsamell, a villantós ünnepi fogás pofonegyszerűen

A kacsamell a húsok fejedelme, még a steakek rajongói is elismerik, hogy egy jól megsütött rozé kacsamell vetekszik omlósságban és szaftosságban a legnemesebb bélszínekkel, ráadásul itt a ropogós bőr még egy kis extrát is ad hozzá, és árban is mindenképpen veri a kacsamell a marhahúst.

Cookta - 2018.03.19.
Rozé kacsamell, a villantós ünnepi fogás pofonegyszerűen

Ha szeretnénk ünnepibb fogást gyorsan és egyszerűen készíteni, a kacsamell a legjobb barátunk lesz. Sokan tartanak tőle, de valójában egyáltalán nem bonyolult a tökéletesen szaftos és omlós állag elérése. A titok az elősütésben, a sütési időben és a tálalás előtti pihentetés szentháromságában rejlik, amit minden egyben sült hús esetében érdemes megszívlelni. Ennek az a lényege, hogy először kisütjük a zsírját és kérget sütünk a húsra jó forró serpenyőben, így a rostok bezáródnak, és a szaft benne marad, ilyenkor belül még nyers, de sütőben pár perc alatt a belseje is átsül. Attól függően, hogy egész világosan, rozén, vagy jobban átsülve szeretjük, a sütési idő változik – ez a receptben megtalálható. A tálalás előtti utolsó, de nagyon fontos mozzanat, hogy a húst hagyjuk pár percet pihenni, mert ilyenkor a rostok ellazulnak, a nedvek elindulnak benne, és ettől lesz igazán szaftos és omlós.

A fűszerezés lehet egészen egyszerű, natúr is, csak só és bors, de ha ünnepibb fogásnak szánjuk, akkor adhatunk neki különlegesebb ízesítés is, mint az alábbi változatnál, ahol ötfűszerkeverékkel készült, pontosabban 5 fűszer kombinációjával, ami elképesztően illatossá varázsolja a húst, mellé pedig egy kis csillagánizzsal megbolondított édesburgonya-püré és mézes-mustáros mártás készült. Mindennel együtt fél óra alatt megvan, és mennyei!

Kacsamell fűszeresen édesburgonya-pürével

Hozzávalók:

  • 2 kacsamellfilé
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • kevés reszelt szerecsendió
  • kevés őrölt bors

A körethez:

  • 60 dkg édesburgonya
  • 8-10 dkg vaj
  • 1 csillagánizs
  • só, bors

A szószhoz:

  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál tejföl

Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben feltesszük főni, hozzádobjuk a csillagánizst, és 10-15 perc alatt puhára főzzük. Közben a szószhoz a mustárt, majonézt, a mézet és a tejfölt simára keverjük egy tálkában.

A kacsamellhez az összes – mind az 5 fűszert – összekeverjük. A kacsamelleket mindkét oldalukon sózzuk, majd a húsos felüket meghintjük a fűszerkeverékkel, és kissé belemasszírozzuk, és pár percet pihentetjük.

A püréhez az édesburgonyát leszürjük, kifobjuk belőle a csillagánizst, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és botmixerrel krémesre, simára pürésítjük.

Egy serpenyőt szárazon jó forróra felhevítünk, a kacsamelleket a bőrös felükkel lefelé beletesszük a serpenyőbe, és kiolvasztjuk a zsírjukat, csipesszel vagy két villa segítségével, de a húsba semmiképpen nem beleszúrva megnézzük, pirosra sült-e a bőr, ha igen, akkor megfordítjuk, és a másik oldalukra is kérget sütünk néhány perc alatt. Egy húscsipesszel megfogva a mellek oldalára is érdemes kérget sütni. Ezután egy sütőtálba tesszük, és 180 fokon 6-7 percet sütjük, ha rozéra szeretnénk, 15 percig, ha jól átsütve, majd vágódeszkára tesszük, lefedjük alufóliával, és így pihentetjük még 10 percig.

A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, az édesburgonyapürével és a mézes-mustáros szósszal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.