Írd be, mit keresel:

Zseniális paprikás sajtkrém – fetával, sült paprikával

A mókás nevű htipiti a görögök zseniális találmánya. Nagyon egyszerű és őrülten finom, mártogatósnak, szendvicskrémnek, de akár salátára öntetként vagy roston sült ételek mellé szósznak is ideális, nem lehet nem szeretni!

Cookta - 2018.03.19.
Zseniális paprikás sajtkrém – fetával, sült paprikával

A paprika és a friss sajt kombinációja nálunk sem ismeretlen, gondoljunk csak a körözöttre, de a görögök változatát is érdemes kipróbálni, mert egyszerre hasonló és más. Sült húsos paprikával és feta sajttal készül, fokhagymával és többnyire sok csilivel ízesítve, de ez akár el is hagyható, vagy csak egy keveset tegyünk belőle. Nagyon sok variációja van, mehet bele egy kis aprított olajbogyó, kevés oregánó, vagy frissebbre hangolható egy kis citromlével és mentával…

Bár eredetileg fetával készül, ami a görögök eredetvédett sajtja, és csak a náluk és általuk készített tejtermék nevezhető így, és ezáltal az ára is elég borsos, de krémfehérsajt néven megszólalásig hasonló friss sajt kapható, mégpedig fele áron, és ebből is ugyanolyan jól elkészíthető ez a zseniális kence – vagy akár ez a 3 is, amit korábban már megosztottunk veletek.

Htipiti – görög paprikás-fetás mártogatós, szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 15 dkg feta vagy krémfehérsajt
  • 1,5-2 dl görög joghurt
  • 1 piros kaliforniai paprika vagy húsos kápia paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csili ízlés szerint

Elkészítés: A paprikát cikkekre vágjuk, és 2 evőkanál felforrósított olívaolajon egy serpenyőben a héjas felükkel lefelé sütni kezdjük, 3-4 perc múlva megfordítjuk, fedőt teszünk rá, még 2-3 percet sütjük, majd a tűzről levéve 10 percet pihentetjük. Sütőben vagy parázson egészben is megsüthető, de akkor hosszabb ideig tart…

Közben a sajtot egy tálba morzsáljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és 1,5 dl joghurtot, ha szendvicskrémnek, 2 dl-t, ha mártogatósnak szánjuk.

A pihentetett paprikák gözben fellazult bőrét lehúzzuk, a húsukat a télba tesszük, egy kis csilivel csípősíthetjük, és botmixerrel simára összemixeljük.

Jót tesz neki, ha legalább fél órát pihen tálalás előtt, de azonnal is fogyasztható friss zöldségekkel vagy grissinivel mártogatósnak, vagy pitával, pirítóssal szendvicskrémnek, de sült zöldségek, hal vagy natúr csirkemellfilé mellé is remek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.