Írd be, mit keresel:

Puha pogácsa 4 változatban – egyetlen tésztával

A pogácsa mindig nyerő, főleg olyan recepttel, ami másnap is puha. Nemrég nagyobb társaságot vártam, és szerettem volna mindenkinek a kedvének megfelelni, így az alaptésztát 4 változatban variáltam. Egyszerű, frappáns - és abbahagyhatatlanul finom!

Cookta - 2018.03.20.
Puha pogácsa 4 változatban – egyetlen tésztával

Baráti beszélgetésre, vendégvárásra, de akár húsvétra is jól jöhet, kis módosításokkal jól alakítható pogácsa készült, így mindenki megtalálhatja közöttük a saját kedvencét. A sajtos, töpörtyűs és köménymagos mellett chiamagos is készült, mindegyiknek nagy sikere volt.

A félreértések elkerülése végett: a receptet úgy írtam, hogy ne legyen túl nagy mennyiség. Így ha mind a négyfajta pogit el szeretnénk készíteni, de csak a családnak, a “töltelékeket” negyedelni kell, és a tésztát négyfelé szedve begyúrni. Ha viszont nagy társaságot várunk, négyszerezzük meg az alaptészta mennyiségét, és a megadott mennyiségekkel készítsünk egy jó nagy halom pogácsát. Remélem, érthető voltam. 🙂

Forrás:
Hajós Ágnes

Másnap is puha pogácsa négyféle módon

Hozzávalók az alaprecepthez:

  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 30 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet pirospaprika
  • 30 dkg tejföl

Változatok:

  • 20 dkg töpörtyű vagy
  • 20 dkg sajt vagy
  • 4 evőkanál chiamag vagy
  • 4 evőkanál egész köménymag

Elkészítés: A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, belekockázunk 25 dkg vajat, addig morzsolgatjuk, míg a nagy darabok eltűnnek. Mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a langyos tejfölt, hozzáadjuk a morzsolt élesztőt és a cukrot, kanállal kicsit elkeverjük. Összegyúrjuk a tésztát. Elég puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kézre. 5-10 percig hagyjuk pihenni.

Nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a maradék, közben felolvasztott vajjal. Hosszában feltekerjük, kinyújtjuk, ezt még kétszer megismételjük. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel átlósra karcoljuk a tetejét. Kiszaggatjuk (a maradékokat újragyúrva), a tojást felverjük a pirospaprikával, megkenjük a pogácsák tetejét. 180 fokra felmelegített sütőben megsütjük.

Eddig az alaprecept, innen a változatok:

  • A töpörtyűshöz a darabokat nagyon apróra vágjuk, a kinyújtott tésztára szórjuk az első tekerés előtt.
  • A chiamagossal szintén így járunk el, csak nem kell vágni.
  • A lereszelt sajtot és a köményt elég a tojással kenés után a pogácsákra szórni és utána kisütni.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.