Írd be, mit keresel:

Avokádó – igazságok és tévhitek, amiket jó tudni

Az utóbbi években robbanásszerűen tört be az egészséges étrendet választók körébe az avokádó, egyesek szerint szuperélelmiszer, mások szerint túl zsíros, a termesztésével irtják az esőerdőket - szóval sok érv hangzik el pro és kontra, lássuk, melyek igazak vagy épp hamisak.

Cookta - 2018.03.29.
Avokádó – igazságok és tévhitek, amiket jó tudni

1. Az avokádó hizlal – hamis!

Az avokádó nem kalóriaszegény, de ezzel együtt fontos tudni, hogy önmagában nem hizlal. 100 g átlagos tápértéke 160 kcal, viszont tele van rostokkal, értékes, telítetlen zsírsavakkal és kimondottan alacsony a glikémiás indexe, így hosszan eltelít, kimondottan ajánlott diétába illesztve is. Természetesen nem mindegy, mivel párosítjuk – ha egy jó kis sajtos taco mártogatósaként esszük, akkor nyilván nem alakbarát, de gyümölcsökkel krémesre turmixolva vagy guacamolénak elkészítve, zöldséghasábokkal mártogatva is tökéletes.

A fentieket alátámasztja az NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) tanulmánya, amely szerint rendszeres avokádófogyasztás mellett csökken a metabolikus szindróma kockázatának kialakulása, stabilizálódik a koleszterinszint, csökken a testtömeg, a testtömegindex (BMI) és a derékkörfogat is, így kimondottan ajánlott diétához.

2. Túlértékelt a tápanyagait tekintve – hamis!

Valószínűleg bármelyik zöldségről és gyümölcsről elmondható, hogy ha megfelelő körülmények között termesztik, akkor egészséges és jótékony a szervezetre, túlértékelni nemigen lehet, de az avokádónál tényleg beszélhetünk szuperlativuszokban: jelentős mennyiségű B-, E-, K- és C-vitamint tartalmaz, emellett kétszer annyi káliumot, mint a banán, valamint folsavat, sok luteint és karotionidot, amelyek jótékonyan hatnak a szemre, vagyis a látásra, a benne lévő jó zsírok pedig a bőrünknek is nagyon jót tesznek. És ne feledkezzünk meg a magas antioxidáns-tartalmáról sem, ami segíti a sejtek megújulását, vagyis fékezik az öregedési folyamatokat.

3. Szuperélelmiszer – igaz!

Nálunk kevéssé ismert tény, de az avokádó az első ételek egyike, amit a csecsemőknek hozzátáplálásként adnak azokon a vidékeken, ahol a gyümölcs megterem. Mégpedig azért, mert semmilyen allergént nem tartalmaz, könnyen emészthető, tápláló, mindenmentes. Ha elsőre furcsának is tűnik, gondoljunk bele, hogy sokáig a banánról sem gondoltuk, hogy ideális bébiétel lenne… Az avokádónak ráadásul nincs jellegzetes íze, így bármilyen ízvilágra hangolható, és rengeteg módon beilleszthető az étrendünkbe.

4. Káros a környezre a termesztése – igaz is, nem is!

A robbanásszerűen megnövekedett kereslet miatt valóban egyre nagyobb területekre telepítenek avokádó-ültetvényeket, és ezt nem mindig intelligens módon végzik, így erdős területek is áldozatul esnek, viszont az avokádófa azon ritka növények közé tartozik, amelyeket elkerülnek a fertőzések és az élősködők, így gyakorlatilag nem kell permetezni, kemikáliákkal kezelni, ráadásul a gyümölcs bőre is eléggé ellenálló, így a szállításhoz sem kezelik a gyümölcsöt.

5. Túl drága – igaz is, nem is!

Valóban vannak helyek, ahol kimondottan magas áron kínálják a gyümölcsöt, különösen akkor, ha fel van címkézve, "puha", "érett" és "felhasználásra kész" hívószavakkal, ráadásul ha nagy a magja, akkor tényleg csalódást okoz, azt a rémálmot pedig ne is említsük, ha össze-vissza van nyomkodva, amitől a héj alatt megfeketedik a húsa. De mivel egyre népszerűbb, már minden szuper és hiper kínálatában megtalálható, és gyakran akciózzák, ha éppen beérőfélben van, hogy a nyakukon ne maradjon, ilyenkor pedig baráti áron hozzájuthatunk a nagyon laktató és egészséges gyümölcshöz, így pedig már igazán kiadós, és ár-érték arányban mindenképpen megéri bevásárolni belőle.

Avokádós receptjeink >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.