Írd be, mit keresel:

Tojásfestés veszélymentesen – nagyi-féle és új megoldásokkal

Még ha kerüljük is a húsvéti locsolókat, az ünnepi asztalról azért nem maradhat el a szép színes, festett tojás. Egyszerűen az ünnephez tartozik, mutatós, a készítése jó móka és ráhangolódás, és ha szeretnénk majd meg is enni őket - kidobni csak nem fogjuk! -, akkor érdemes természetes anyagokkal megfesteni, amikert a konyhában könnyűszerrel megtalálunk.

Cookta - 2018.03.31.
Tojásfestés veszélymentesen – nagyi-féle és új megoldásokkal

Gyerekkorunkban poralakú és színezőlapos festékekkel festettük meg a főtt tojásokat húsvét előtt, de őszintén szólva ma már sokaknak nincs bizalmuk ezekben a kemikáliákban. Ha jobban belegondolunk, akkor a nagymamáink idejében sem nagyon volt ilyen, a színes tojás pedig igazán régi hagyomány, így megtalálhatjuk a természetes és organikus színezőket is, amiket amúgy magukban is használunk a konyhában, vagyis semmilyen veszélyt nem jelentenek a tojásainkra és az egészségünkre, mert fűszerek, zöldségek és gyümölcsök, és többnyire filléres és mindennapi alapanyagok.

A hagymahéj és a cékla a békebeli színezőanyag a tojásokhoz, amit ősidők óta használnak, de ezeket érdemes kiegészíteni más színekkel is: gyönyörű a kurkumás sárga, a pirospaprikás narancsos piros, de a barnás kávés vagy teás tojás is, igaz, nem olyan élénk, mint a mesterséges színezékkel festett, de szerintünk szebb is a paszteles. A szín erőssége pedig függ attól, mennyire intenzív a főzet, illetve mennyi ideig hagyjuk benne a tojásokat ázni, és a színeket felvenni.

A legjobb, ha fehér héjú tojásokat jasználunk, konyhai mosószerrel először átdörzsöljük egy szivaccsal, majd alaposan leöblítjük. Hideg vízzel feltesszük melegedni, majd forrástól számítva 5 percig főzzük, így a maradék esetleges bacik is elpusztulnak, majd áttesszük a színes főzetbe, ebben még 5 percet hagyjuk főni, majd a tűzről levéve addig hagyjuk benne a tojásokat, míg elérik a kívánt színt.

A színes, leszárított tojásokat olajos kézzel vagy szalonnabőrrel átdörzsölve szép fényt adhatunk neki, és az ünnep után tojássalátának vagy töltött tojásnak is elkészíthetjük.

És hogy milyen színt mivel érhetünk el?

Íme:

  • sárga – kurkuma, curry
  • narancs – lilahagyma és vöröshagyma héja vegyesen
  • piros – pirospaprika
  • bordó – cékla
  • zöld – petrezselyem, spenót
  • kék – lilakáposzta
  • lilás kék – áfonya
  • barna – kávé, tea

Fontos, hogy a főzőléhez a színezőanyagot annyi vízzel, amennyiben a tojások kényelmesen elférnek, addig főzzük, míg mély és intenzív színt kapunk – a kurkumával és a pirospaprikával ez 5 perc, a céklával és a teával, kávéval 10 perc, míg a lilahagymával akár 15 perc is lehet.

Jó kreatívkodást és húsvéti készülődést!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.