Húsvétkor sok családban bonyolultabb réteges, töltött, mázas, színes sütik készülnek, de valójában egy jóféle csokis süti is tökéletes a boldogsághoz és az ünnepléshez, ráadásul ez az egyszerű és gyors vajas tészta könnyűszerrel húsvétivá varázsolható egy kis dekorcukorral és csokitojással.

Puha, illatos, egyáltalán nem bonyolult, és akkor is nekiállhatunk, ha nem terveztünk sütögetést, mert valószínűleg minden megtalálható otthon hozzá. Egy igazi klasszikus, kevert vajas tészta, amit kakaópor és darált mogyoró varázsol ellenállhatatlanná, erről a párosról pedig régóta tudjuk, hogy verhetetlen és mindig sikert arat, gondoljunk csak a "piros mogyorósra" vagy a Nutellára...

Akkor lesz a legfinomabb, ha a egész mogyorónk van, amit egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítunk, majd konyharuhába öntve ledörzsöljük a héját, és langyosan ledaráljuk egy késes robotgéppel, mert így sokkal intenzívebb az íze és illata, de elkészíthető természetesen sima darált mogyoróval - de földimogyoróval, sőt mandulával is nagyon finom.

Húsvéti mogyorós csokitorta

Hozzávalók:

  • 15 dkg lágy vaj
  • 17,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1/2 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg darált török mogyoró
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • csipet só

Valamint:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál tej
  • dekorcukor, tojáscukorka, csokitojás

Elkészítés: A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel 3-4 perc alatt jó habosra kikeverjük. Ezután egyesével hozzáütjük a tojásokat, mindig megvárva, míg teljesen elkeveredik, végül a tejet is hozzáöntve simára keverjük. A száraz alapanyagokat - a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a csipet sót és a darált mogyorót - összekeverjük, majd a tojásos-vajas mixtúrához öntjük, és egy spatulával alaposan összeforgatjuk.

A tésztát egy kikent, lisztezett, kb. 20 centi átmérőjű formába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a tetejére a felaprított étcsokoládét és a tejet köz fölött vagy mikróban összemelegítjük, majd a csokis süti tetejére öntjük, dekorcukorral, cukortojással és "meglepetés" csokitojással díszítve tálaljuk.