Hívják lengyel tojásnak, zsidó tojásnak, tojássalátának és tojáspástétomnak is, de a lényeg, hogy az egyik legegyszerűbb és legfinomabb kence. Rengeteg változata létezik, egy igazi "ahány ház, annyi szokás" étel - tavasszal mindenesetre érdemes medvehagymával kipróbálni!

Megjelent a piacokon a medvehagyma, a tavasz első igazi hírnöke, és mivel nem túl hosszú a szezonja, így jól tesszük, ha minél több fogásba megpróbáljuk belecsempészni ezt a zsenge és friss, de nagyon karakteres és egészséges zöldet, ami amellett, hogy isteni finom, nagyon jótékony gyógyhatásokkal is bír a szervezetre: vér- és májtisztító, fokozza a vérkeringést, serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin-tartalma miatt ellenállóbbá teszi az immunrendszert.

A lengyel vagy zsidó tojás klasszikusan libazsírral készül, de nyugodtan készíthetjük vajjal is, és ha lágyabban, krémesebben szeretjük, akkor lazíthatjuk kevés tejföllel, nem fogja elrontani.

Medvehagymás tojáskrém

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 1/2 csokor medvehagyma
  • 3 evőkanál lágy vaj vagy libazsír
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • só, bors

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük kb. 10 perc alatt, majd leszűrjük, hideg vizet engedünk rá, majd ha már csak langyos, meghámozzuk, apróra kockázzuk. Az újhagymát és a medvehagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a tojáshoz adjuk.

A mustárt, a vajat vagy libazsírt és a tejfölt összekeverjük, ezt is a tojáshoz afjuk, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, összekeverjük. Jót tesz neki, ha egy keveset pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, de akár azonnal is fogyasztható pirtóssal vagy friss kenyérrel.