Írd be, mit keresel:

Omlós vajas keksz egyszerűen, csokidarabokkal és mogyoróval

Egy jó vajas keksz omlós, illatos, puha és roppanós egyszerre, és bármikor előkapható, ha az ember egy kis édesre vágyik. Ennél a szuper receptnél pedig a tészta le is fagyasztható, így bármikor süthetünk belőle pár darabra valót, mert hát mégis frissen a legfinomabb.

Cookta - 2018.04.03.
Omlós vajas keksz egyszerűen, csokidarabokkal és mogyoróval

Az alaptészta egy jó lágy, elég sok vajat tartalmazó keverék, amit sütés előtt érdemes betenni a hűtőbe, mert így a "termikus sokktól", vagyis a nagy hőkülönbségtől még finomabb, omlósabb lesz a tészta. Jó, de akkor a fagyos tésztát hogyan formázzuk? – merülhet fel a kérdés. A megoldás egyszerű és nagyon praktikus: a tésztát egy darab kiterített frissen tartó fólián hurkává formázzuk, becsomagoljuk, a két végét szorosan összepödörjük, így még kicsit tudunk igazítani a formáján, majd sütés előtt fél órát dermesztjük, és éles késsel felszeleteljük.

Nagy előnye ennek a módszernek az is, hogy nem kell az egész tésztát egyszerre megsütni, és persze utána az abbahagyhatatlan kekszre rosszullétig rájárni, hanem egy részét hagyhatjuk a fagyasztóban, így, hurkaformában, és ha újra kedvünk támad kekszezni, villámgyorsan szeletelhetjük és süthetjük a maradékot…

Csokis-mogyorós cookie

Hozzávalók:

  • 15 dkg lágy vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 30 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg mogyoró
  • 10 dkg csokoládé vagy csokicsepp

Elkészítés: A mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítjuk, majd egy tálba öntjük, kicsit hagyjuk hűlni, majd a tenyerünk között lepergetjük a héját, és éles késsel összedaraboljuk a mogyorót.

A lágy vajat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a barna cukrot, és elektromos robotgéppel jó habosra keverjük, majd a tojásokat is hozzáadva tovább keverjük. Ha teljesen homogén, akkor a sütőport, a csipet sót és a lisztet is hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg összeáll a tészta. Ekkor a mogyorót és a csokicseppeket is hozzáadjuk, és már kézzel összedolgozzuk.

A masszát egy kiterített frissen tartó fóliára tesszük, rúddá formázzuk, és becsomagoljuk a fóliába, majd a fagyasztóba tesszük fél órára. A megdermedt tésztából fél centis szeleteket vágunk, sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és 190 fokos sütőben, légkeverés mellett 10-12 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve még puhának tűnhet, de kihűlés közben még szikkad, és tökéletesen omlós lesz az állaga.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.