Írd be, mit keresel:

Brassói, az örök kedvenc – könnyedebben, de klasszikusan

A brassói aprópecsenye a magyar konyha kikerülhetetlen kedvence, olyan étel, amelyről sokan ódákat zengenek, és parázs vita tud kialakulni, hogy valójában milyen is az "igazi". Nyilván mindenkinek más, minden családnak megvan a maga változata, és az eredeti receptet nem is túl egyszerű kinyomozni...

Cookta - 2018.04.11.
Brassói, az örök kedvenc – könnyedebben, de klasszikusan

A brassóit több legenda is övezi, de egyik sem bizonyított – az egyik szerint egy óbudai kiskocsma készítette először egy törzsvendégük, egy bizonyos Brassóy Károly nevű asztalosmester születésnapjára, és akkora sikere volt, hogy szép lassan elterjedt mindenfelé. A másik történet szerint a Budapest-Brassó vasútvonalon készítette 1948-ban először Gróf Nándor ezt a nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, csupán pár alapanyagot igénylő, mégis nagyon kerek és karakteres egytálételt.

Akárhogy is legyen, a brassóinak rengeteg változata van, ami azért ugyancsak meglepő, hiszen tényleg csak pár hozzávaló szükséges, a kombinációk száma ezzel együtt pedig megszámlálhatatlan. Készülhet sertésszűzből, karajból, tarjából, és ma már persze a jóval soványabb és egészségesebb pulykahús, csirkecombfilé is elfogadott, a krumpli lehet olajban vagy sütőben sütött, illetve van, aki előfőzi, majd a hússal összepirítja. Van, aki csak fokhagymával süti össze a húst, más pedig hagymával és fokhagymával, és kedvelt a zöldborsós változat is, ami pedig a fűszerezést illeti, a kötelező só és frissen őrölt bors mellett vannak, akik majorannával vagy petrezselyemmel is gazdagítják ezt a kiadós klasszikust.

Most soványabb és gyorsan puhuló sertésszűzzel készült, de hogy jó szaftos legyen, egy kis füstölt húsos szalonna is került bele, viszont a krumpli a sütőben sült ropogósra egy kis pirospaprikával, így nem szív magába sok olajat, és sokkal gyorsabban, kevesebb macerával megvan!

Brassói könnyedebben, de klasszikusan

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertésszűz
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 80 dkg krumpli
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, leöblítjük, felkockázzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Sózzuk, meghintjük a pirospaprikával, meglocsoljuk az olajjal, alaposan átforgatjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, időközben egyszer átforgatva, légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsütjük.

Közben a szalonnát apróra kockázzuk, és jó forró serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját és jól lepirítjuk, közben falatnyi kockákra vágjuk a lehártyázott sertéshúst, és a szalonnához adjuk. Jó sok borsot őrölünk hozzá, időnként megkeverve majdnem készre sütjük, majd a fokhagymát is hozzáadjuk, és 1 percet takarékon, lefedve pároljuk.

Hozzákeverjük az időközben megsült krumplit, összeforgatjuk, majd azonnal tálaljuk, ízlés szerint csemeg uborkát vagy ubisalit kínálhatunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.