Az epres desszertek királynője ez a torta, igazi klasszikus, amiben a könnyű vaníliás piskóta, a selymes tejszínes sajtkrém és friss eper tökéletes harmóniát alkot. Amilyen ünnepi és mutatós, olyan egyszerű is, akár kezdőknek is tökéletes, ha egy villantós és mesés finomságra vágynak.

Igaz, hogy még nincs itt az igazi eperszezon, de aki már nagyon ki van éhezve a friss gyümölcsre, nehezen áll ellen a mosolygósan piros és illatos eperszemeknek. Ilyenkor a legjobb sütibe pakolni a gyümölcsöt, mert szeletre, cikkekbe vágva kiadósabban használhatjuk. Emellett érdemes kiegészítésül egy kis eperdzsemet is használni, ami fokozza az epres hatást, és egy újabb textúrát is ad a desszertnek.

Ha egy biztos sikerdesszertre vágyunk, tökéletes választás ez a torta, az alapja könnyű vaníliás piskóta, tölteléke tejszínes sajtkrém és egy kis alkohollal összeforralt eperdzsem, és persze friss gyümölcs, mesésen finom és nagyon mutatós, és amellett, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, a végeredmény biztos siker lesz.

Epres piskótatorta

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1 kis üveg eperdzsem
  • 1/2 dl konyak vagy rum
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 2 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 25-30 dkg eper

Elkészítés: A piskótához a tojásokat feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, habverővel krémesre verjük. Fontos, hogy igazán krémes, szinte habos legyen, ettől lesz könnyű, levegős a piskóta! Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük csomómentesre. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához. Kikent, lisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd a peremét levéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a lekvárt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a konyakot vagy rumot, kevés vizet, és összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, ízlés szerint szeletekre vagy cikkekre vágjuk.

A krémsajtot a cukorral és a vaníliás cukorral habverővel jó krémesre keverjük, majd a jól behűtött tejszínt is hozzáöntjük, és 2-3 perc alatt kemény habbá verjük.

A kihűlt piskótát lapjában félbevágjuk, megkenjük a dzsem, majd a habos krémsajt felével, kirakjuk az eper felével, majd rárakjuk a másik piskótalapot, ezzel is ugyanígy járunk el a maradék alapanyagokkal. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kicsit összeérjenek.