Írd be, mit keresel:

Viktória-torta – egy isteni angol klasszikus

Egyszerűségében tökéletes és nemes, igazán királynői torta, amit nemcsak hogy Viktória angol királynőnek készítettek, de a legenda szerint annyira szerette, hogy minden délután evett is belőle egy szelettel a délutáni tea mellé, Angliában pedig a mai napig kihagyhatatlan klasszikusnak számít.

Cookta - 2018.04.17.
Viktória-torta – egy isteni angol klasszikus

A Viktoria Sponge Cake vagy Viktoria Sandwich néven ismert sütemény egy nagyon egyszerű vaníliás kevert tészta, az úgynevezett egyensúly tészta sütőporos változata, amelybe egyenlő arányban kerül liszt, tojás, vaj és cukor. A különlegessége pedig éppen a sütőpor volt, amit 1843-ban kísérletezett ki egy angol úriember, bizonyos Alfred Bird, és ezzel forradalmi újítást hozott a cukrászatba. Az amúgy nehézkes és nehezen kezelhető tészta így sokkal könnyedebbé vált, magasabb és levegősebb lett, a benne lévő vajnak köszönhetően pedig illatos és puha. Az új szenzáció, tehát a sütőpor nagyszerűségét kívánták demonstrálni, amikor elkészítették a királynőnek a kevert egyensúly tészta könnyített változatát, amit egyszerűen csak málnalekvárral és tejszínhabbal töltöttek meg, hogy a hangsúly a tészta – és persze a sütőpor – nagyszerűségén maradjon, mégis elegáns és ünnepi alakban tudják prezentálni a királyi felségnek.

Nemcsak a királynő, de a népe is megszerette ezt a zseniális és finom tortát, amit egyszerű elkészíteni, puritánságában is mutatós, és a mai napig igazi kedvenc, igaz, hogy ma már a tejszín helyett vaníliakrémmel is töltik, a málnadzsem helyett pedig gyakran kerül bele eperlekvár – de őszintén szólva az eredeti recepttel és az újabb változatok bármelyikével hibátlan desszert. Mi a klasszikust mutatjuk, érdemes kipróbálni!

Victoria Sponge Cake – Viktória-torta

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg lágy vaj
  • 22,5 dkg cukor
  • 4 nagyobb tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 22,5 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 kisebb üveg málnalekvár
  • 2 dl habtejszín
  • porcukor a tetejére

Elkészítés: A lágy vajat és a cukrot egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverőbel nagyon habosra, könnyűre verjük. Hozzáadjuk egyenkémt a tojásokat, mindig megvárva, amíg teljesen elkeveredik, majd a vanília-kivonatot is hozzáadjuk. Ezután hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, és egy spatulával óvatosan összekeverjük, ha szükséges, 2-3 evőkanál tejjel lazíthatunk a tésztán.

Egy kb. 20 centis forma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát vajjal kikenjük, ebbe öntjük a tésztát, elsimítjuk, és 170 fokos sütőben, légkeverés mellett, kb. 35-40 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a jól behűtött habtejszínt felverjük. Az piskótát lapjában félbevágjuk, az alsó részt tányérra tesszük, megkenjük a tejszínnel, majd a másik piskótalap vágott részét megkenjük a málnalekvárral, és ráfordítjuk a tejszínhabos piskótára, finoman lenyomjuk, és porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk, a maradék tejszínhabot mellé kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.