Sokan úgy gondolják, hogy bár egészséges és alakbarát, a csirkemell-rizs párosa unalmas és jellegtelen. Szeretnénk ezt cáfolni egy isteni és egyszerű mediterrán fogással, a spanyolok rizses csirkéjével, ami tele van aromákkal, szaftos, színes, és fél óra alatt könnyedén összedobható egyetlen edényben.

Tény és való, hogy a leghíresebb spanyol rizses étel a paella, ami többnyire hússal és tengeri herkentyűkkel, sokféle belevalóval készül, de az arroz con pollo, vagyis a rizses csirke sem sokban marad el mögötte finomságban, viszont jóval egyszerűbb és kiadósabb. Bármilyen zöldség kerülhet bele, hogy kellően ízes és színes legyen, a lényege, hogy előre elkészül egy gazdag zöldséges-paradicsomos, fűszerekkel felturbózott leveses alap, majd ebbe kerül a nyers rizs, és fővés közben magába szívja az összes zamatot.

A spanyolok szívesen használnak sáfrányt hozzá, ami szép aranyszínűre festi az ételt, itt most kurkuma került bele, ami jóval olcsóbb, de illata és íze is tökéletesen illik ehhez az egyszerű, de nagyszerű mediterrán fogáshoz.

Spanyol csirkés rizs zöldségesen

Hozzávalók:

  • 3 csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis szál répa
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 nagy marék zöldborsó
  • 20 dkg pépesített (konzerv) paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt oregánó
  • kevés csilipehely
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 1 dl fehérbor
  • 25 dkg rizs
  • 4 dl alaplé
  • só, bors

Elkészítés: A csirkemellfilét nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, a póréhagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük, a répát és a húsos paprikát kovkára vágjuk.

Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a csirkehúst, és minden oldalán aranyszínűre elősütjük, majd egy tányérra szedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon a póréhagymát, a répát és a paprikát pár percig kevergetve pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a csilit, átkeverjük, majd meglocsoljuk a borral, 1-2 perc forralás után hozzáöntjük a paradicsomot is, oregánóval és kurkumával fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, majd az egészet összekeverjük. Amikor forr, hozzáadjuk a rizst és a zöldborsót, átkeverjük, majd az elősütött csirkemellet is belekeverjük.

Az edényt lefedjük, és takarékon, időnként megkeverve 15-20 perc alatt készre főzzük, ha szükséges, közben pótoljuk a folyadékot.

Azon melegében tálaljuk, ízlés szerint a legvégén keverhetünk bele egy kis olajbogyót is, ha szeretjük.