Írd be, mit keresel:

Május legjobb friss alapanyagai – és mind diétás!

Szezonális alapanyagokat enni sokszorosan érdemes, és május a szerelem mellett a burjánzó zöldek, kedvenc gyümölcseink és a harsogóan friss zöldségek hónapja is, amelyekből bűntetlenül és bármennyit ehetünk, a szervezetünk hálás lesz érte.

Cookta - 2020.05.01.
Május legjobb friss alapanyagai – és mind diétás!

Bár ma már szinte minden zöldség és gyümölcs beszerezhető egész évben bármikor fagyasztva, de akár frissen is, mégis érdemes figyelni a szezonalitásra, vagyis arra, mi érik éppen, mi az, ami helyi és friss, mert így

  • garantáltan friss zöldéghez és gyümölcshöz jutunk, magasabb vitamintartalommal
  • szezonban természetes körülmények között érnek tökéletesre az alapanyagok, így ízletesebbek is
  • segítjük a helyi termelőket, hazai gazdálkodókat
  • nem száz vagy ezer kilométerekről utaztatott, a környezetet a szállítással szennyező alapanyagokat használunk
  • a helyi azért is jobb és olcsóbb, mert a szállítás költségei nem terhelik, vagyis ha termelői piacon vesszük a szezonális alapanyagokat, akkor nagy eséllyel pénztárcabarátabb áron jutunk hozzá a szezonális zöldséghez és gyümölcshöz

Míg eddig az újhagyma, a retek, medvehagyma hozott csak frissességet a konyhába, májusban már igazán nem panaszkodhatunk, a meleg és napfényes napok gyarapodásával jönnek az igazi tavaszi, nyáreleji kedvencek, alakbarátak, frissek, könnyűek, imádnivalóak.

Friss zöldek – saláta és spenót

A tojásos nokedli és a hozzá kötelezően járó fejessaláta igazi szezonja jött el, de minden más friss zöldsalátát és a zsenge spenótot is most érdemes minden változatban készíteni. A sóska sem utolsó ilyenkor annak, aki szereti, és frissen, a piacról egészen más élmény, mint a fagyasztott.

Saláták >>
Spenótos finomságok >>

Karalábé

Zsenge, ropogós, ilyenkor nyersen a legfinomabb, érdemes úgy harapni a karalábét, mint az almát, de egy kis vajpn megárolva, kevés citromlével, aprított petrezselyemmel vagy kaporral összeforgatva is mennyei köret, vagy akár magában, egy tükörtojással tálalva is tökéletes tavaszi fogás, de töltve is igazi klasszikus. Negatív kalóriás, így bármennyit ehetünk belőle, kifejezetten diétás.

Újkrumpli

Mindenki kedvence az újkrumpli, egyszerűen vajjal és petrezselyemmel összesütve is annyira isteni, hogy magában is tökéletes, de persze rengeteg módon készíthető salátának és sütve, és érdemes is kihasználni a szezonját, ami inkább a hónap második felében érkezik, de már nagyon várjuk!

Spárga

Legyen zöld vagy fehér, a spárgával nem lehet betelni, annyira különleges, és csakis frissen az igazi. Leves, köret is készülhet belőle, de önmagában is isteni, még pizzára és tésztába is tehető, rövid szezonjában érdemes minél többféle módon kipróbálni ezt az alakbarát, egészséges zöldséget.

Forrás:
Kard Éva

Rebarbara

Nagyon friss és üde, leginkább gyümölcsként, desszertekhez használjuk ezt a vastag szárú és lédús levelest, a rebarbarát, ami valójában zöldség, és a sóska rokona, ezzel is magyarázható savanyú íze, ami tökéletesen megszelídíthető egy kis almával vagy eperrel összefőzve. Kompótnak, morzsasütibe is tökéletes, de friss levesnek, mártásnak is remek, az epres-rebarbarás sajttorta pohárkérmben pedig verhetetlen!

Eper

Valószínűleg az összes gyümölcsök legnépszerűbbje az eper, aminek szezonja május és június. A szabadföldi hazainak párja nincs, a külföldi szabadföldi nem jut el hozzánk, mert a tökéletesre érett gyümölcs érzékeny és törékeny, sok szállítást nem bír ki, így szezonban tényleg csak a hazait érdemes választani, amikor az igazi aromákat szeretnénk élvezni. Rengeteg módon használható, nekünk ez a tejszínes habcsókos változat az örök kedvenc!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.