Hétvégi és ünnepi napok örök klasszikusa a rántott hús és a krumplipüré párosa, ami akármennyire is tökéletes, néha nem árt egy kicsit megvariálni. Most pulykamell került mandulás bundába, mellé édesburgonyából készült a püré egy kis márványsajttal megbolondítva.

Ez a mostani étel az egyik hétvégére készült, a szokásos rántott hús-krumplipüré kombinációt szerettem volna feldobni. Csak pár apró módosítás, és egészen különlegesen finom és tényleg ünnepi fogás kerekedett belőle.

Kiegészítőnek egy kis paprikát is sütöttem, istenien passzol hozzá, bármilyen édes vagy csípős paprikát válasszunk, de keverhetjük is a kettőt... Onnan jött az ötlet, hogy kaptam nagyon szép narancsszínű paprikát, ami színben is nagyon jól passzolt ehhez az ételhez, de bármilyen paprikával működik.

Forrás:
Hajós Ágnes

Mandulás bundában sült pulykamell márványsajtos édesburgonya-pürével és sült paprikával

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg mandulalapocska
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz
  • bő olaj a sütéshez
  • 70 dkg édesburgonya
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg márványsajt
  • kevés tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 kápia vagy narancssárga és/vagy zöld paprika


Elkészítés: Az édesburgonyákat félbevágjuk, villával megszurkáljuk, megsózzuk, vágott felükkel felfelé sütőlapra helyezzük. 180 fokos sütőben puhára sütjük. Az utolsó pár percben a tetejükre kockázzuk a vajat és visszatoljuk.

Kivéve kikanalazzuk belőle a húst, a márványsajttal és a fokhagymával összeturmixoljuk, annyi tejet hozzáadva, hogy püréállagot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk.

A paprikákat kicsumázzuk, felszeleteljük, kevés olajon sóval és borssal roppanósra sütjük.

A húst vékony szeletekre vágjuk (nem kell klopfolni!), a szokásos módon bepanírozzuk, azzal a különbséggel, hogy a zsemlemorzsához keverjük a mandulát. Bő olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük.

Tálaláskor pár kanál pürét tányérra szedünk, ráteszünk 1-2 szelet húst, a sült paprikával megszórva kínáljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes