A kukoricadara méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig olcsó, bárhol beszerezhető, gluténmentes, sós és édes ételekhez is remek alapot adhat. Például isteni finom puha és illatos kevert süti készíthető belőle igazán egyszerűen, amit akár friss gyümölcsökkel is megbolondíthatunk, mint az alábbi receptben.

A keleti konyhákban, de akár Olaszországban is kedvelt a kukoricadarával, polentával készülő kevert sütik, amelyek jó puhák és szaftosak, szép aranysárgák a kukoricától, és nagyon jól fűszerezhetőek és variálhatóak. Most egy vajas-mandulás változat készült illatos kardamommal, a tésztába narancs héja és leve is került, valamint friss eper és ribizli, de akár fagyasztott gyümümölcsöt is beleforgathatunk. Isteni finom, üde, tele ízekkel és illatokkal, hosszan friss marad, ráadásul pikk-pakk összeállítható.

Bár a tészta liszt nélkül, gabonamentesen készül, akinek fontos, hogy tényleg gluténmentes is legyen, mindenképpen figyeljen a sütőporra, hogy az se tartalmazzon allergént!

Epres-ribizlis polentatorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg kukoricadara
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 5 szem kardamom
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 narancs héja és leve
  • 1 marék ribizli és 1 marék eper + a tetejére

Elkészítés: A kardamomokat kés fokával megroppantjuk, a magocskákat kiszedjük belőle, és mozsárban finomra őröljük. A narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, átszűrjük. A ribizlit leszemezzük, az epret kicsumázzuk, apróra vágjuk.

A vajat és a cukrot keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jól kihabosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, amíg a cukros vaj teljesen felveszi őket, majd hozzáadjuk a narancs héját és levét, valamint a vanília-kivonatot is, és ezekkel is elkeverjük.

Egy másik tálba kimérjük a kukoricadarát, hozzáadjuk a sütőport és a porrá tört kardamomot, elkeverjük, majd a tojásos-vajas alaphoz adjuk, és egy spatulával összeforgatjuk. Hozzáadjuk a mandulalapocskákat és az előkészített gyümölcsöket, és óvatosan összeforgatjuk.

Kivajazott 23 centis kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 40 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd peremet lecsatolva hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütemény eperrel, ribizlivel, ízlés szerint mandulalapocskákkal meghintve tálaljuk.