Írd be, mit keresel:

Paprikás krumpli bográcsban – kiadósan, de gazdagon

A bográcsozás mostanában a divatos grillezés miatt talán kissé kiment a divatból, pedig tavasztól őszig az egyik legjobb szabadtéri közös program lehet családilag, barátilag. Jó társaságban közösen főzni, egyetlen edényben egy jó kis fűszeres és kiadós egytálételt elkészíteni, együtt kanalazni a forró finomságot és közben sztorizni, beszélgetni - igen, ez valóságos program.

Cookta - 2018.05.02.
Paprikás krumpli bográcsban – kiadósan, de gazdagon

A bográcsozásban az is jó, hogy át lehet adni a vezető szerepet a férfiaknak, rájuk bízni a tüzet, a fakanalat és a tűzközeli füstös és izzasztó munka dandárját, és a háttérben a kezük alá dolgozni előkészítve az alapanyagokat, fröccsöket gyártva. Mivel a bográcsban leginkább pasisabb, magyaros fogások készülnek, szívesen is magukra vállalják a séfséget, legyen szó gulyásról, pörköltről, slambucról, babgulyásról, lecsóról vagy éppen egy gazdag paprikás krumpliról, de valójában bármilyen egytálétel megfőzhető bográcsban.

Az alábbi gazdag paprikás krumpli azért ideális, mert zöldséges és húsos is, így kiadósabb és nem olyan nehéz, viszonylag gyorsan elkészül, hiszen a húsféléknek nem nulláról kell megfőniük, viszont gazdagabb, mint egy "sima" paprikás krumpli. Ízlés szerint hagyhatjuk levesesebbra vagy sűrűbbre, tálaláskor pedig kínálhatunk mellé tejfölt – a füstös ízek miatt remekül passzol hozzá!

Gazdag "mindent bele" paprikás krumpli bográcsban

Hozzávalók:

  • 2 kg krumpli
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 25 dkg főtt füstölt hús
  • 25 dkg kolbász
  • 4 dl vörösbor
  • 2-3 evőkanál pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál zsír vagy 5-6 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a többit felkockázzuk. A szalonnát és a füstölt húst is felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.

A bográcsot tűzre tesszük, hagyjuk átforrósodni, majd beletesszük a zsiradékot és a füstölt szalonnát, és hagyjuk a szalonnát kicsit összetöbbedni és a zsírját kiengedni, majd a kolbászt és a hagymát is hozzáadjuk, és kevergetve kicsit lepirítjuk. A tűzről egy kicsit elhúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, jól átkeverjük, majd a zöldségeket, a füstölt húst és a fokhagymát is hozzáadjuk, átforgatjuk, és a tűzre visszetéve felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Beledobjuk a babért, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Ha kész, megkóstoljuk, igazítunk a fűszerezésen, ha szükséges, és finomra vágott petrezselyemmel vagy kaporral megszórva, friss kenyérrel tálaljuk, ízlés szerint tejfölt is kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.