Írd be, mit keresel:

Fokhagymás pirítós sütőben sütve, olasz módra

A fokhagymás pirítós az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb étel, igazi retró szegény fogás, de ugyanakkor tényleg nagyon finom, akár a kenyérpirítóban átsütött kenyeret dörzsöljük be nyers fokhagymával, akár az olajban sütött, még ropogósabb változatot fokhagymázzuk. Érdemes azonban az olasz változatot is kipróbálni, nem sokkal bonyolultabb, viszont isteni, és akár vencégvárónak, akár saláta mellé gyors vacsoraként is ideális.

Cookta - 2018.05.04.
Fokhagymás pirítós sütőben sütve, olasz módra

A crostini az olaszok pirítósa, rengeteg fajtája létezik, de a fokhagymakrémest mindenképpen érdemes kirpróbálni, mert semmilyen extra alapanyag nem kell hozzá. A titka annyi, hogy sütőben készül, és a fokhagymávól olívaolajjal és néhány fűszerrel – ez lehet kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, csili vagy ezek kombinációja – mozsárban vagy késes robotgépben egy pépet készítenek, majd ezt kenik a szeletelt kenyérre. Egy kis reszelt sajt a tetejére, és már mehet is a sütőbe pár percre, amíg a fokhagyma kicsit megszelidül, a fűszerolaj átjárja a kenyeret, a sajt pedig megolvad…

Hogy mutatós is legyen, érdemes a tetejére egy kis paradicsomot és olívabogyót felszeletelni, de ezek nélkül is nagyon finom egy saláta mellé, és a szikkadt, már kevéssé kívánatos maradék kenyérnek is új életet adtunk.

Sütőben sült fokhagymás pirítós – crostini all'aglio

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyér vagy bagett
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 kávéskanál csilipehely
  • 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt sajt
  • maréknyi koktélparadicsom
  • maréknyi olajbogyó

Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük, és egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a csilit, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és addig mixeljük, amíg egész krémes, egynemű keveréket kapunk. Ha nincs kisméretű késes robotgépünk, akkor mozsárban is összedolgozhatjuk az alapanyagokat.

A kenyeret felszeleteljük, tepsibe tesszük, és egy ecsettel bőségesen megkenjük a fűszeres-olajos krémmel. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben, grill fokozaton 5-10 perc alatt szép aranyszínűre és ropogósra sütjük.

Közben a paradicsomot és az olívát felszeleteljük, és ezekkel tálaljuk a frissen kisült sajtos-fokhagymás melegszendvicseket, de akár a sütés előtt is a kenyérre pakolhatjuk őket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.