Írd be, mit keresel:

A legegyszerűbb házi kifli omlósan, 4 alapanyaggal

Az omlós vajas kifli az a fajta finomság, ami mindig sikert arat, a huncut kis forma, a tészta csavarodása, a benne rejlő töltelék, a ropogósra sült csücskök mind-mind szerethetővé teszik. Az alábbi recept pofonegyszerű, isteni finom, készíthetjük sósan és édesen is, nagyon omlós, napokig friss marad, vendégvárónak, piknikre, aprósüteménynek, de akár reggelire vagy uzsonnára is tökéletes.

Cookta - 2018.05.07.
A legegyszerűbb házi kifli omlósan, 4 alapanyaggal

Kevesen tudák, de a kifli jellegzetes formáját a Holdról kapta, ami angol és francia nevében is benne van, és legalábbis a francia változatot mindenki ismeri is, hiszen ez nem más, mint a croissant – vagyis növekvő Hold nevének, lune croissante leegyszerűsödött változata, ami az angolszász országokban is hasonló: crescent roll, vagyis növekvő, holdsarló alakú tekercs. És hogy mi köze a kiflinek a Holdhoz? Nos, az égitesthez elég kevés, de a törökök jellegzetes szimbólumához, a félholdhoz annál több, és története visszanyúlik egészen 1529-ig, ekkor sültek ki ugyanis az első kiflik. A legenda szerint a törököknek nagyon fájt a foguk Bécs városára, és több ízben megpróbálták bevenni, de többszörös próbálkozással sem tudták bevenni. Egy újabb próbálkozás alkalmával a föld alá ástak aknákat az éj leple alatt, amikor is a szorgos pékek már dolgoztak, és figyelmesek lettek a föld alatti dübörgésre. A pékek riasztották a katonai parancsnokságot, akik azonnal riasztották a lakosságot félrevert harangozással, így pedig meghiúsult újra a törökök támadása, és vissza is vonultak. A pékmesterek pedig félhold alakú tésztát sütöttek, hogy emlékeztessék a lakosságot: ők hiúsították meg a városmeghódítását.

Akárhogy is történt, zseniális és igazi klasszikus született, amit ma már nem csak kelt tésztával, hanem leveles és vajas tésztával is készíthetünk. Az alábbi recept nagy előnye, hogy pofonegyszerű, kisütve jó omlós és hosszan friss, sós és édes töltelékkel – vagy akár natúr változatban is készíthető.

Házi vajas kifli

Hozzávalók:

  • 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 20 dkg szoba-hőmérsékletű natúr krémsajt
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • kevés tej vagy felvert tojás a tetejére
  • ízlés szerinti töltelék

Elkészítés: A vajat és a krémsajtot egy keverőtálba tesszük, és elektromos robotgéppel jó habosra összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, és tovább verjük, amíg lágy tésztát kapunk. Ebben a formában teljesen használhatatlan, ragacsos és nyújthatatlan, de nem rontottunk el semmit, ilyennek kell lennie. 3 részre osztjuk, és külön-külön frissentartó fóliára tesszük, ráhajtjuk a fóliát, és ezen keresztül a kezünkket tenyérnyi korongokká formázzuk, majd jól becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára – vagy akár egész éjszakára.

A pihentetett tésztát alaposan lisztezett munkafelületre tesszük, liszttel meghintjük, és a tésztákat 40 centi átmérőjű vékony körlapokká nyújtjuk. Éles késsel vagy pizzavágóval 8 egyenlő cikkre vágjuk, a vastagabbik részükbe ízlés szerinti töltelékből 1 teáskanálnyit rakunk, és a vastagabbik végétől kezdve feltekerjük, majd a végeit kissé visszahajtjuk.

A kifliket sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, lekenjük tejjel vagy felvert tojással, ízlés szerint megszórhatjuk magokkal, ha édes a tölteléke, akkor kevés kristálycukorral, ha sós, akkor akár reszelt sajttal, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.