Írd be, mit keresel:

Csirke fűszeres indiai szósszal, egyszerűen, de nagyszerűen

Szakácséletem első pár hónapját egy ázsiai-fúziós étteremben töltöttem. Ott úgy készítettük az ételeket, hogy a magyar konyhában ismert anyagokat és technikákat ötvöztük az indiai, bali, indonéz meg mindenféle ázsiai országéval.

Cookta - 2018.05.08.
Csirke fűszeres indiai szósszal, egyszerűen, de nagyszerűen

Mivel az ott felszolgált ételeknek nem csak finomnak, de mutatósnak is kellett lenniük,  a hagyományos elkészítésmód ugye nem jöhetett szóba. Az se rossz, csak nem egy első osztályú étteremben.

Így én a csirke tikka masalát, az indiai klasszikus a most következő alakban ismertem meg. Aztán kicsit jobban utánanézve kiderült számomra, hogy oké, hogy egyszerűsítünk, de a paradicsom teljesen kimaradt belőle. Sőt, a tikka masala inkább angol-indiai fogás, mit ősi indiai, mindenesetre isteni finom, és én így ismertem meg, ezt szeretném megmutatni nektek.

Egyszerűsített csirke tikka masala

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 db csirke alsócomb
  • 1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 chilipaprika
  • 1-1 fej lilahagyma és vöröshagyma
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 evőkanál curry
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál garam masala
  • 1 lime leve
  • fél csokor friss koriander
  • só, bors
  • 3 evőkanál földimogyoró-olaj
  • köretnek főtt rizs

Elkészítés: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Közben a paprikákat és a hagymákat is felszeleteljük. A felhevített mogyoróolajra dobjuk, enyhén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikákat, mikor kissé megpuhultak, felöntjük a kókusztejjel. Beleszórjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a lime levét, 1 dl vizet hozzáöntve fedő alatt addig forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor az egészet alaposan összeturmixoljuk, a felaprított koriandert hozzáadjuk, 2-3 perc főzés után szitán átszűrjük. Beleforgatjuk a csirkecombokat, egyszer átforraljuk.

Tálaláskor egy adag főtt rizst tányérra teszünk, mellé szedünk a mártásos húsból.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.