Szakácséletem első pár hónapját egy ázsiai-fúziós étteremben töltöttem. Ott úgy készítettük az ételeket, hogy a magyar konyhában ismert anyagokat és technikákat ötvöztük az indiai, bali, indonéz meg mindenféle ázsiai országéval.
Mivel az ott felszolgált ételeknek nem csak finomnak, de mutatósnak is kellett lenniük, a hagyományos elkészítésmód ugye nem jöhetett szóba. Az se rossz, csak nem egy első osztályú étteremben.
Így én a csirke tikka masalát, az indiai klasszikus a most következő alakban ismertem meg. Aztán kicsit jobban utánanézve kiderült számomra, hogy oké, hogy egyszerűsítünk, de a paradicsom teljesen kimaradt belőle. Sőt, a tikka masala inkább angol-indiai fogás, mit ősi indiai, mindenesetre isteni finom, és én így ismertem meg, ezt szeretném megmutatni nektek.
Egyszerűsített csirke tikka masala
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Közben a paprikákat és a hagymákat is felszeleteljük. A felhevített mogyoróolajra dobjuk, enyhén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikákat, mikor kissé megpuhultak, felöntjük a kókusztejjel. Beleszórjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a lime levét, 1 dl vizet hozzáöntve fedő alatt addig forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor az egészet alaposan összeturmixoljuk, a felaprított koriandert hozzáadjuk, 2-3 perc főzés után szitán átszűrjük. Beleforgatjuk a csirkecombokat, egyszer átforraljuk.
Tálaláskor egy adag főtt rizst tányérra teszünk, mellé szedünk a mártásos húsból.