Írd be, mit keresel:

Egyedényes rizses csirke indiai módra – ez a biryani

A biryani egy bámulatosan finom, fűszeres és illatos indiai rizses fogás, ami csirkével készítve gyors, kiadós, egészséges alternatíva lehet a csirke-rizs diétás kombónak egy kicsit izgalmasabb, keleti ízvilággal. Nem kellenek hozzá beszerezhetetlen alapanyagok sem, ráadásul az az előnye is megvan, hogy egyetlen edényben fő, így sok mosogatnivaló sem marad utána.

Cookta - 2023.05.18.
Egyedényes rizses csirke indiai módra – ez a biryani

A biryani a középkorig visszakövethető, máig népszerű fogás egész Indiában, sőt az egykori gyarmatosítók, az angolok körében is nagyon népszerű. A biryani szó perzse gyökerekkel bír, és a birinj, vagyis rizs szóból származik. Autentikus recept valójában nincs, mert annyi változatban készül – a lényege, hogy a rizs, a fűszerek és húsféle együtt fő, amitől a rizs minden szeme nagyon illatos és fűszeres lesz. A legnépszerűbb a csirkés, a bárányhúsos és a garnélás változat, olykor zöldségek vagy tojás is kerül bele, laktató, egészséges, nem csípős és nagyon finom.

Ez az indiai rizses fogás hagyományosan basmati rizzsel készül, amit főzés előtt le kell öblíteni, hogy a felületéről leoldódjon a keményítő, így a rizsszemek nem tapadnak össze, hanem pergősre főnek, tökéletes magukba szívva a fűszerek és a hús aromáit… Könnyű és kiadós, mégis különleges, és mindennel együtt 30 perc alatt készen van!

Csirke biryani

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkecomb vagy csirkemellfilé, akár vegyesen
  • 20 dkg basmati rizs
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamommag
  • 1 rúd fahéj
  • 1 babérlevél
  • 6 dl alaplé
  • 1/2 citrom
  • friss koriander a tálaláshoz
  • só, bors

Elkészítés: A csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, ha mellfilét használunk, akkor azt is, sózzuk, borsozzuk, és 2 evőkanál felforrósított olajon egy serpenyőben elkezdjük elősütni, időnként megforgatva pirulásig sütjük. Közben a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, A hagymát finomra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A rizset szűrőbe tesszük, és folyó vízzel leöblítjük.

A csirkedarabokat egy tányérra kiszedjük a serpenyőből, még 1 evőkanál olajat adunk a visszamaradt zsiradékhoz, rádobjuk a hagymát és a gyömbért, pár percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a kurkumát, a kardamomot, a fahéjat és a babérlevelet, átkeverjük, és a leszűrt rizst is hozzáöntjük, ezzel is összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, és a csirkedarabokat visszatesszük a rizs közé.

Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 perc alatt készre főzzük, amíg a rizs felszívja a levet, és a csirke megpuhul. A tűzről levéve még 5 percig pihentetjük fedő alatt, majd eltávolítjuk belőle a babért és a fahéjrudat, átforgatjuk, tálaláskor citromhéjat reszelünk, kis citromlével meglocsoljuk, és friss korianderrel megszórva kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.