A 2000-es években megindult egészségtudatosabb a vegetáriánus, majd a vegán, a clean eating és a különféle táplálékérzékenység okán tartott étrendek nyomán jó néhány éve megjelent az úgynevezett Buddha-tál, ami egyrészt nagyon színes, másrészt mindig nagyon egészséges, alakbarát, népszerűségét pedig ezek mellett annak is köszönheti, hogy nagyon fotogén, így igen mutatós a különféle közösségi oldalakra kiposztolva.

A Buddha-tál felkapottsága semmit nem csökkent érdemein, tényleg egy fantasztikusan jó koncepció a sokféle alapanyag kombinálása és kreatív párosítása egyetlen gömbölyded tálban - erről korábban ITT írtunk, és tulajdonképpen csak egy ellenvetés lehet vele kapcsolatban: jó, de kinek van ideje és energiája ennyit pepecselni, a sokféle alapanyagokat előkészíteni? A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell a szivárvány minden színének és a legkülönlegesebb alapanyagoknak szerepelniük egy ilyen egészséges és mutatós tálban, ettől még lehet teljes értékű, színes és finom, és akár fél óra alatt elkészíthető, ha pedig kicsit nagyobb adagot készítünk, a másnapi ebéd is összeállítható a maradék alapanyagokból.

Most egy konkrét recepttel és alternatívákkal szeretnénk egyszerűbbé és praktikusabbá tenni ennek a jóféle és alakbarát, vitaminokkal, rostokkal és fehérjével is felpakolt laktató fogást, ami nem vegánoknak gazdagítható főtt vagy sült tojással, húsevőknek csirkemellel, de valójában 4-5 egészséges alapanyaggal bármiből válhat egészséges Buddha-tál.

Édesburgonyás-csicseris Buddha-tál

Hozzávalók:

  • 2 közepes édesburgonya - vagy cékla, karalábé, sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, paszternák
  • 1 közepes cukkini - vagy brokkoli, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó
  • 1 fej lilahagyma - vagy hagyma, póréhagyma
  • 1 konzerv csicseriborsó (425 g) - vagy fehérbab, bab, lencse
  • 4 marék salátakeverék
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Az öntethez:

  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál agavé- vagy juharszirup, esetleg méz
  • 2-3 evőkanál meleg víz

Elkészítés: Az édesurgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, a cukkinit felkarikázzuk, a meghámozott lilahagymát cikkekre vágjuk. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, 1-2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk. Az édesburgonyát kipecázzuk belőle, sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 10 percet sütjük.

Közben a csicserit leszűrjük, tálba öntjük, hozzáadjuk a római köményt, a pirospaprikát, a fokhagymát és a koriandert, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a fűszeres csicseriborsót ráöntjük, időnként megkeverve 6-8 percig pároljuk-sütjük.

Közben az édesburgonyát átkeverjük, hozzáadjuk a cukkinit és a lilahagymát, és még 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

Az öntethez a tahinit, a citromlevet, az édesítőt, a citrom kifacsart levét és kevés meleg vizet simára keverünk.

A salátakeveréket 4 öblös tányérba elosztjuk, ráhalmozzuk a fűszeres csicserit, az édesburgonyát, a cukkinit és a sült lilahagymát, majd meglocsoljuk a pikáns öntettel, és azonnal falatozhatjuk. Ha másnap hasznánk fel a maradékot, akkor hidegen álítsuk össze, úgy is nagyon finom!