Írd be, mit keresel:

Édesburgonya alakbarát reggelinek – 3 recepttel

Érdemes kísérletezni az édesburgonyával a konyhában, mert nem csak köretként, hanem reggeliként, főételként és desszertként is remek fogásokat lehet készíteni belőle. A reggelibe azért jó belecsempészni, mert a különleges íz mellett az alacsony glikémiás terhelése miatt roppant egészséges is.

Cookta - 2018.05.12.
Édesburgonya alakbarát reggelinek – 3 recepttel

„Az édesburgonyát sokan csak köretként fogyasztják, pedig főétel, desszert, koktél és számos reggeli fogás is különlegesen finom lesz tőle. Aki ezzel indítja a napját, nem csak új ízeket fedezhet fel, hanem az egészségére is figyel, ugyanis az édesburgonyának alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet” – mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója, aki Kovács András bio édesburgonya termesztővel közös receptkönyvében megannyi lehetőséget mutat a batáta változatos elkészítésére. Ebből most 3 finomságot mutatunk, érdemes kipróbálni!

Édesburgonyás zabkása

Hozzávalók:

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 közepes párolt édesburgonya
  • 5 evőkanál zabkása
  • ízlés szerint édesítő
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 savanykás alma

Elkészítés: Keverd össze a joghurtot a zabpehellyel. Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát, és néhány perc alatt párold meg a mikróban. Közben kockázd fel az almát, az édesburgonyával és a joghurtos zabpehellyel borítsd egy müzlis tálkába, hintsd meg fahéjjal, alaposan keverd össze, ízlés szerint édesítheted!

Tápérték: energia: 493kcal, fehérje: 19g, szénhidrát: 70g /melyből cukrok: 26g/, rostok: 11g, zsír: 11g, telített zsírsavak: 5g

Forrás:
Czanik Balázs

Édesburgonyás rántotta

Hozzávalók:

  • 1 kis fej lilahagyma
  • 4 tojás
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 kisebb édesburgonya
  • 5 dkg kockázott füstölt bacon

Elkészítés: Ehhez a recepthez mindössze egy serpenyőre lesz szükséged. Takaréklángon óvatosan pirítsd le a bacont, majd szedd ki egy tálba. A kisült zsiradékra dobd rá a lilahagymát, kapasd meg picit, majd add hozzá a meghámozott és felkockázott édesburgonyát, és pirítsd át az egészet. Egy tálban verd fel a tojásokat, reszeld bele a sajtot, keverd össze, és mehet is a szépen megpirult édesburgonyás egyvelegre, süsd meg, végül szórd meg a pirított baconnel.

Tápérték: energia: 770kcal, fehérje: 44g, szénhidrát: 28g /melyből cukrok: 8g/, rostok: 4g, zsír: 53g, telített zsírsavak: 14g

Forrás:
Czanik Balázs

Édesburgonyás kávéturmix

Hozzávalók:

  • 3 cl kókuszkrém
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 presszókávé
  • 5 dkg főtt édesburgonya
  • 1,2 dl tej

Elkészítés: A hozzávalókat – a kávé kivételével – turmixold össze kevés jéggel. Öntsd ki egy pohárba, és a tetejére borítsd rá a presszókávét, majd tetszés szerint kókuszreszelékkel és chiamaggal díszítsd.

Tápérték: energia: 258kcal, fehérje: 5g, szénhidrát: 47g /melyből cukrok: 30g/, rostok: 3g, zsír: 4g, telített zsírsavak: 2g

Forrás:
Czanik Balázs

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.