A különféle mexikói fűszeres raguk általában tortillába kerülnek, pedig ismerik és kedvelik ők is a palacsintát, amit sokféle tésztával, általában búza-, hajdina- és kukoricaliszt különféle arányú keverékéből készítnek. Most sima búzalisztes változat sült, így inkább a töltelékre illik a mexikói jelző, mindenesetre nagyon kiadós és gyors, nem mellesleg laktató és finom.

A mexikói konyha zsenialitását dícséri, hogy pár egyszerű alapanyaggal variálnak, mégis változatos, színes és mindig ízletes a végeredmény. Ez a csirkés-babos ragu például életmentő lehet sietős napokon, amikor kevés idő és alapanyag áll csak rendelkezésre, mégis szeretnénk valami egészségeset enni. A konzerv babnak köszönhetően gyorsan megvan, 15 perc alatt elkészül, hiszen az összes belevaló hamar átsül, és ha palacsintát is sütünk hozzá, akkor is megvagyunk fél óra alatt, de persze kész tortillába is tölthetjük.

A csirke és a bab mellett színes kaliforniai paprika és lilahagyma került bele, de ízlés szerint tehetünk bele kukoricát, paradicsomot vagy akár gombát is, tálaláskor pedig kínálhatunk mellé tejfölt, reszelt sajtot is...

Mexikói csirkés-babos palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csirkemellfilé
  • 2 színes kaliforniai paprika
  • 1 konzerv főtt bab
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 citrom
  • kevés olívaolaj
  • csili ízlés szerint
  • só, bors

A palacsintához:

  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 3,75 dl tej
  • A tálaláshoz ízlés szerint:
  • tejföl
  • reszelt sajt

Elkészítés: A palacsintához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, sózzuk, hozzáadjuk a lisztet és a tejet, simára keverjük kézi habverővel, és félretesszük pihenni 15 percre.

Közben a csirkemellfilét lapjában kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon pár perc alatt mindkét oldalán megsütjük. Közben megtisztítjuk és szálasra vágjuk a lilahagymát, felszeleteljük, majd felcsíkozzuk a paprikákat, finomra vágjuk a petrezselymet, leszűrjük a babot.

A csirkemellet tányérra kiszedjük, a serpenyőbe öntünk még1 evőkanál olajat, rádobjuk a hagymát és a paprikát, és pár perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk, majd a papot is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint csilit adunk hozzá, átkeverjük, és fedő alatt 4-5 percet pároljuk. Ezalatt a csirkemellet apróra tépkedjük vagy összevágjuk, majd a petrezselyemmel együtt a babos keverékhez adjuk, meglocsoljuk citromlével, és lefedve, a tűzről levéve félretesszük, amíg a palacsintákat megsütjük.

A palacsintatésztát átkeverjük, és kiolajozott serpenyőbe merőkanálnyi adagot teszünk, és oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük a palacsintákat, spatulával alányúlva és megfordítva, majd a babos-csirkés raguval tálaljuk, ízlés szerint egy kis tejfölt, reszelt sajtot is kínálhatunk hozzá.