Egy ideje beleszerettem a kenyérsütésbe, de a jóféle házi kenyérhez azért időre van szükség. Ha gyors megoldás kell, akkor ideális a zsemle, mert sokkal gyorsabban elkészül, mint a kenyér, nem csak a sütési idő miatt... Ha sütőporos bekevert lisztkeveréket használunk, akkor ráadásul elronthatatlan.

A gyerekek mostanában szeretik a divatos burgereket, egészséges változatban is elkészíthetjük ezeket, hús helyett akár babbal, céklával, de akkor lesz "igazi", ha buciban kínáljuk, így ráadásul a salátát, paradicsomot, uborkát - vagy gyakorlatilag bármilyen zöldséget megesznek. Akármivel is készüljön a burger, a legkritikusabb pont a zsemle, és szerintem a házi zsemle egy nagyon jó és könnyen kivitelezhetó gyors megoldás ehhez, egészségesen.

Természetesen nem csak burgerhez jó, hanem sima zsemleként is működik, reggelire, uzsonnára, szendvicsnek is tökéletes, finom és puha, frissen az igazi, de pár perc alatt a sütőben - vagy félbevágva a kenyérpirítóban felfrissíthető.

Forrás:
Színek és virágok

Paleo zsemle

Hozzávalók:

  • 25 dkg Szafi Free fehérkenyér lisztkeverék
  • 3 g só
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 28 dkg szoba-hőmérsékletű víz
  • szőlőmagolaj a lekenéshez
  • fekete szezámmag a tetejére

Elkészítése: Keverjük ki egy tálban a vizet, a citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk jó alaposan össze. Összeállítás után 10 percig pihentetessük. Pihentetés után enyhén lisztezett felületen formázzuk meg. Osszuk 8 egyenlő darabra, és szintén lisztes felületen formázzunk belőlük gombócokat. Rakjuk őket az előkészített tepsire, és kenjük le a tetejüket az olajjal.

Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon süssük szép aranyszínűre, majd a sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni.

Egészséges péksüteményként édesen és sósan is tökéletes reggelire és hideg vacsorára, de hamburgerzsemleként is remek!

Forrás:
Színek és virágok