Kedves vendégek jöttek hozzánk, és szerettem volna egy macera nélküli desszertet alkotni, lehetőleg gyorsan, egyszerűen, és amiben fel tudom használni a mélyhűtőben lévő áfonya egy részét.

Meg, ugye, ha rólam van szó, az igazi, grammra kiszámolt mennyiségek fel sem merülhettek, sőt, pillanatnyilag csak olyan “kutyuljuk össze, és ha lehet, még langyosan élvezzük” jöhetett szóba.

Na, ez pont olyan. És ha a vendégsereg nem fogyasztja el még szinte forrón az összeset, kihűlve, másnap egy pohár tejjel vagy kakaóval igazi gyerekek-kedvence uzsonna lesz. Természetesen más, apróra vágott gyümölccsel is isteni, barackkal, meggyel, sőt fahéjas almával is ki fogom próbálni.

Forrás:
Hajós Ágnes

Áfonyás-túrós süti pár perc munkával

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 3 dl zsíros tejföl
  • 3 tojás
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor + a szóráshoz
  • 2 marék búzadara
  • 1 citrom héja
  • 1 vaníliarúd magjai
  • 3 + 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanál só
  • 15-20 dkg áfonya

Elkészítés: A túrót alaposan kikeverjük a tojással, a porcukorral, az olvasztott vajjal, a búzadarával, a citromhéjjal, a vaníliarúd kikapart magjával, a 3 evőkanál étkezési keményítővel és a sóval. Az áfonyát összeforgatjuk a maradék keményítővel.

Egy 20×20-as tűzálló tálat kibélelünk szilikonos sütőlappal vagy sütőpapírral, a sütőt 170 fokra előmelegítjük. A tepsibe simítjuk a masszát, rászórjuk az áfonyát, 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e.

Hagyjuk langyosra hűlni, megszórjuk porcukorral, ha tehetjük, rögtön fogyasztjuk, mert így a legfinomabb!

Forrás:
Hajós Ágnes