Az egyben sült hús akkor az igazi, ha nem szárad ki, szaftos és omlós marad. Mostanában népszerű a sütőzacskó, ami zsiradék nélküli sütést és tökéletes állagú húst ígér, de őszintén szólva egyáltalán nem bizonyított, hogy a sült "nejlonnak" nincs káros hatása, arról nem is beszélve, hogy ha az egészségünket nem is, de a környezetet biztosan szennyezi. Így nézzük inkább a hússütés klasszikus aranyszabályait, hogy jól bevált módszerrel szaftos maradjon a hús!

Az igazán finom, sütőben sült omlós hús titka a pácolás, a sütés módja és nem mellesleg a hús minősége. A legnehezebb kérdés ez utóbbi, de ha van egy jó hentesünk, megbízható forrásból vásárolunk, akkor nyert ügyünk van, de a pácolással is sokat javíthatunk a dolgokon.

A pác lényege, hogy nem csak fűszerezi a húst, hanem a szerkezetét is megváltoztatja, fellazítja a rostjait, és sütés közben ettől válik igazán porhanyóssá és szaftossá a hús, ehhez pedig mindig kell a fűszerek mellé valamilyen savas alapanyag, illetve egy kis zsiradék. A savas összetevő sokféle lehet, alapesetben citromlé vagy borecet a leggyakoribb, de a bor is tökéletes, de használhatunk narancsot, almát is, illetve ezek levét, vagy balzsamecetet. Zsiradékból nem kell sok, de valamennyi mindenképpen szükéges, ugyanis pácolásnál ez zárja el a húst a levegőtől, vagyis az oxidációtól, sülés során pedig segít, hogy a hús ne száradjon ki. Klasszikusan olajjal készül a legtöbb pác, de olvasztott vaj vagy akár kacsazsír, libazsír is jó, de akár kókuszolajat is használhatunk...

Ha egyben sült húst készítünk, a pácolás után érdemes egy serpenyőben elősütni a húst folyamatosan körbeforgatva, hogy kéreg süljön a külsejére, ami az összes szaftot és nedvet a hirtelen hő hatására bezárja a hús belsejébe. Forgatáskor mindig csipeszt használjunk, sose szúrjunk bele a húsba, mert ott kiszabadulnak az értékes nedvek, amitől lágy és omlós marad a hús. Az elősütést követően kerül át a hús a tepsibe, majd mehet a meleg sütőbe.

A húst érdemes mindenképpen letakarni a sütés első felében, így először párolódik, saját gőzében sül és nem szárad ki. Ez lehet alufólia, de süthetjük az ételt akár fedeles vaslábasban vagy jénaiban is, aláöntve a maradék pácotvagy egy kevés bort, dobhatunk mellé almát vagy cikkekre vágott narancsot, ha az étel ízvilága megendedi.

Mit mennyi ideig érdemes sütni?

Ha egyben sütjük a húsokat, a következő hőfokok és idők irányadóak lehetnek légkeverés mellett, de ellenőrizzük azért menet közben!

  • Csirke - 20 perc 200 fokon + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Kacsa - 20 perc 220 fokon + 25 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Pulyka    - 30 perc 200 fokon + 25 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Liba - 30 perc 220 fokon + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Sertés - 35 perc + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Bárány - 30 perc + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Marha - 35 perc + 35 perc/45 dekánként 180 fokon