Írd be, mit keresel:

Pizza zöldre hangolva – spárgával, spenóttal és csirkével

A pizzában az a zseniális, hogy rengeteg változatban készíthető, szinte bármit pakolhatunk rá, amit csak szeretünk. A spárga rövid szezonjában érdemes ezzel a zöldséggel is kipróbálni, nem fog csalódást okozni!

Cookta - 2023.05.16.
Pizza zöldre hangolva – spárgával, spenóttal és csirkével

Aki a vékony tésztájú, ropogós pizzát és a zsenge tavaszi spárgát is szereti, azoknak ajánljuk szívből ezt az isteni finom, tavaszi változatot. A spárga mellett spenót és csirkemell került rá, a klasszikus paradicsomos alap helyett üde ízű pestós tejföl, ami nagyon jól passzol a csupa zöld feltétekhez, ráadásul igazán egyszerű, hiszen csak össze kell keverni.

Ha készen kapható pizzatésztából készítjük, amit ma már szinte bárhol beszerezhetünk, akkor kimondottan gyors és egyszerű fogás, bár kiadósabb és jóval olcsóbb, ha a kelt tésztát mi magunk készítjük, ehhez viszont több időre van szükség a kelesztés miatt, de nem sokkal bonyolultabb, hiszen a tésztát egy ügyes kis elektromos robotgép bedagasztja. A feltétek előkészítése pedig igazán egyszerű és gyors, és ha van esetleg maradék sült csirkemellünk, azt is felhasználhatjuk ebben a tavaszi spárgás pizzában.

Spárgás-csirkés pizza

Hozzávalók 2 nagy pizzához:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2,5-3 dl langyos víz
  • jó csipetnyi só

A feltéthez:

  • 25 dkg zöld spárga
  • 1 csirkemellfilé
  • 25 dkg spenót (fagyasztott leveles is lehet)
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál pesto
  • friss bazsalikom ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 1/2 citrom
  • 10 dkg parmezán

Elkészítés: A pizzatésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük, az egyik felébe szórjuk az élesztőt, a másikba a sót, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük keverni, közben folyamatosan adjuk hozzá a vizet, amíg tésztává összeáll. 5 perc dagasztás után hozzáadjuk az olívaolajat, és még 5 percet dagasztjuk, hogy kellően ruganyos tésztát kapjunk. Kiolajozott tálba tesszük a bucivá formált tésztát, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni – de akár hűtőben is keleszthetjük 1 éjszakát.

Közben a feltéthez az újhagymát és fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, rádobjuk az újhagymát és a friss vagy fagysztott spenótot, majd a fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a spenót összeesik és elfő a leve, illetve amíg kiolvad és elfő a leve, majd egy tálba félretesszük.

Közben a spárga fás végeit letördeljük, vagyis meghajlítjuk, és ott fog elpattanni, ahol a fás rész kezdődik. A csirkemellet lapjában félbevágjuk, sózzuk és borsozzuk. Serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, beletesszük  a csirkemellet, mellé a spárgát, ráfacsarjuk a citrom levét, aláöntünk fél deci vizet, és fedő alatt 6-7 pároljuk, majd félretesszük. A tejfölt a pestóval, sóval és frissen őrölt borssal kikeverjük.

A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk, megfelezzük, és enyhén lisztezett munkafelületen vékony lappá nyújtjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire áttesszük. Megkenjük a pestós tejföllel, elosztjuk rajtuk az előkészített spenótot, rácsípkedjük a csirkemellet, kirakjuk a spárgával, majd ráreszeljük a parmezán felét, és 220 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor ráreszeljük a maradék parmezánt, ízlés szerint meghintjük friss bazsalikommal, és szeletelve kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.