Írd be, mit keresel:

Salzburgi galuska, az igazi csúcs desszert

Az osztrákok egyik legkedveltebb desszertje többszörösen is a csúcsok csúcsa! A salzburgi galuska egyrészt egy pillekönnyű, egyszerre habos és krémes, abbahagyhatatlan desszert, másrészt a legenda szerint jellegzet kúpos formáját a Salzburgot körülölelő hegyek csúcsai ihlették. Nagyon egyszerű, kiadós és mesésen finom!

Cookta - 2023.05.16.
Salzburgi galuska, az igazi csúcs desszert

A Salzburger Nockerl egyáltalán nem hasonlít a megszokott galuskákra vagy nokedlikre, és valójában egy édes felfújtról van szó, ami kívül enyhén roppan, belül rezgősre és krémesre sül, édes és vaníliás, és leggyakrabban az alján egy kevés bogyós gyümölcs lapul, aminek a savassága ellenpontozza és gazdagítja a pehelykönnyű sült tojáshabok lágy ízeit. A salzburgi galuska pontos eredete nem ismert, először Habsburg-Lotharingiai János főherceg szakácsainak receptkönyvében szerepel a XIX. század közepén, és a századfordulóra már minden polgári szakácskönyvben megjelent ennek az isteni desszertnek a receptje, és a mai napig is tart népszerűsége.

Ez a zseniális sütemény azért is bámulatos, mert egyszerű elkészíteni, pár egészen szokványos alapanyagra – tojásra, cukorra, egy pici vaníliára és egy egészen kevés lisztre – van csupán szükség, illetve kevés gyümölcsre, de készíthetjük natúr változatban, és a végén kínálunk hozzá valamilyen pikáns, gyümölcsös ragut – úgy is nagyon finom. A desszert egyetlen hátránya, hogy csak frissen igazán finom és mutatós, később összeesik kissé, mint minden felfújt.

Forrás:
Austria.info

Salzburgi galuska gyümölcsösen

Hozzávalók:

  • 5 tojásfehérje
  • 3 tojássárga
  • 3 evőkanál cukor – kb. 9 dkg
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt – kb. 2 dkg
  • csipet só
  • Valamint:
  • 2 dkg vaj
  • 2 marék friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőtálat kivajazunk, beleszórjuk a gyümölcsöket.

A tojásfehérjét keverőtálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és elektromos habverővel kemény habbá verjük, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzáadva még tovább verjük, egészen keményre és fényesre. Ekkor hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, és már kézi habverővel finoman összeforgatjuk, hogy egynemű legyen, de ne dolgozzuk túl.

Ha szeretnénk szép hegycsúcsokat formázni, akkor egy habkártyával jókora adagokban az előkészített sütőtálba 3-4 nagy habkupacot teszünk, finoman felfelé húzva a kártyával a habot, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt szép aranyszínűre sütjük, majd a sütőből kivéve meghintjük porcukorral, és azon melegében tálaljuk.

Forrás:
Austria.info

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.