Írd be, mit keresel:

Zabpalacsinta diétásan, nem csak vegánoknak

Sokan táplálékérzékenység, mások diétázás, egészségesebb étrend vagy környezettudatosság miatt választják a vegán életmódot, ez mindenkinek szíve joga, bár családon és baráti társaságon belül azért néha nehézséget jelent, hiszen megbonyolítja a főzést, hogy többfélét kell készíteni. Szerencsére vannak olyan receptek, amik vegán változatban is tökéletesen működnek, ezekkel sokkal könnyebb elfogadni a másképp étkezőket, ráadásul egészségesebb is, mint amilyen ez a zabos palacsinta is.

Cookta - 2018.05.17.
Zabpalacsinta diétásan, nem csak vegánoknak

A palacsinta örök klasszikus, reggelinek, uzsonnának, desszertnek, sőt sós változatban főételnek is tökéletes. Sokszor éri az a vád, hogy nem egészséges, de a klasszikus alapanyagokat egészségesebb, alakbarátabb vagy akár vegán hozzávalókra cserélhetjük úgy, hogy a végeredmény mégis isteni finom és kompromisszummentes legyen.

Ebben a pufi amerikai palacsintában például jó adag zabpehely van, ami közismerten lassú felszívódású szénhidrátokból áll, így sokáig teltségérzetet ad, és folyamatosan látja el a szervezetet energiával, emellett tojás helyett chiamag kerül bele, ami vízzel elkeverve pár perc alatt kocsonyás állagú lesz, és tökéletesen összefogja a tésztamasszát, amibe még egy kis teljes kiőrlésű liszt és agavé- illetve juharszirup kerül édesítőként, de ez el is hagyható, ha sós változatban készítenénk… Nagyon jó napindítónak, kellő energiát ad, de desszertnek is ideális, bűntudat nélkül fogyasztható, bármivel rétegezhető, meglocsolható.

Vegán zabos amerikai palacsinta

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál chiamag + 10 evőkanál víz
  • 2 dl zabpehely
  • 2 dl teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dl növényi tej
  • 2 evőkanál agavé- vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál kókuszzsír

Elkészítés: A chiamagot egy tálkába tesszük a vízzel, elkeverjük, és 5 percre félretesszük. Közben a zabpelyhet egy késes robotgéppel finomra őröljük, tálba tesszük a liszttel együtt, hozzáadjuk a sütőport és a szódabikarbónát, összekeverjük. Hozzáadjuk a kocsonyás állagúvá duzzadt chiamagot, a tejet, az édes szirupot és a vaníliát, kézi habverővel alaposan összekeverjük, ha nagyon sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk.

Egy serpenyőt felforrósítunk, felolvasztjuk benne a kókuszzsírt, egy konyhai papírtörlővel óvatosan áttöröljük, de a papírt nem dobjuk el, a rajta lévő zsiradék jó lesz majd az újra kikenéshez. A sűrű palacsintatésztából 2-3 evőkanálnyi halmokat teszünk a serpenyőbe, majd amikor buborékok jelennek meg a felületén és elkezd elszíneződni a széle, akkor spatulával alányúlunk, megfordítjuk, és 1-2 perc alatt készre sütjük, majd tányérra tesszük. A kókuszolajos papírtörlővel átsimítjuk a serpenyőt, és a többi tésztát is megsütjük.

Ízlés szerint gyümölccsel, dzsemmel, (növényi) joghurttal, juharsziruppal, chiamaggal megszórva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.