Írd be, mit keresel:

Sült citromos puding, egy igazi álomdesszert

Álomfinom, lágy és krémes belül, omlós tészta öleli körbe, pedig egyetlen keverékből áll. Frissítően citromos, melegen és langyosan is isteni, nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható a legegyszerűbb alapanyagokból ez a sült puding...

Cookta - 2018.05.19.
Sült citromos puding, egy igazi álomdesszert

Üde, könnyű, rezgősen lágy, egyszerre krémes és piskótás süti, nevezhetjük pudingnak vagy felfújtnak is, mert valahol a kettő között helyezkedik el, és nagy előnye, hogy pikk-pakk összeállítható. Viszonylag sok vaj van benne, de pont ettől lesz ellenállhatatlanul finom és krémes, szájban szinte szétolvadó állaga, míg a külső része omlós és illatos tésztává sül.

Melegen és langyosan a legfinomabb, porcukorral finoman meghintve, esetleg fagyival vagy friss gyümölccsel tálalva, szuper hozzá a lemon curd, az angolok citromkrémje is, de akár sütés előtt potyogtathatunk bele pár szem epret vagy málnát is – nem fogja elrontani ezt a frissítően citrusos álomdesszertet.

Sült citromos puding

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:

  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg lágy vaj
  • 10 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 nagyobb citrom
  • 3 tojás
  • csipet só

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vanília-kivonatot, habosra keverjük, majd hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a lágy vajat, és ezzel is tovább keverjük, amíg szép sima lesz, majd a tejet is hozzáöntve fellazítjuk, hozzászitáljuk a sütőport és a lisztet, simára keverjük. 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, majd spatulával beleforgatjuk lazán az összes tojáshabot.

Kivajazott, lisztezett 23 centis sütőtálba vagy tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25-30 perc alatt aranyszínűre, kívül piskótásra, belül lágyan krémesre sütjük.

A sütőből kivéve pár percet hagyjuk hűlni, majd melegen vagy langyosan tálaljuk, fagyit, friss gyümölcsöt kínálhatunk mellé, de a lemon curd is nagyon jól passzol hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.