Írd be, mit keresel:

Melktert, az álomfinom afrikai tejtorta

Dél-Afrika egyik legnépszerűbb desszertje a melktert, vagyis tejtorta, álomfinom, selymes pudingos töltelékkel, amit omlós tészta ölel körbe... Annak ellenére, hogy a világ meglehetősen távoli pontjáról származik, nagyon egyszerű, minden háztartásban meglévő alapanyagokkal készül.

Cookta - 2018.05.20.
Melktert, az álomfinom afrikai tejtorta

A Dél-Afrikai Köztársaságot szivárványországnak hívják, mert annyi nép és kultúra keveredett itt az idők folyamán. 1488-ban fedezték fel a portugálok, de csak az 1600-as években települtek be idegenek, először hollandok és franciák érkeztek, majd az 1700-as évektől brit és német bevándorlók is színesítették az országot. Legendás desszertjüket, a tejtortát sokan holland eredetűnek tartják, minden valószínűség szerint a neve – melktert – miatt, de valójában portugál gyökerekkel bír, és erősen rokonítható az ő híres desszertjükkel, a pastel de natával, ami ugyanezekből az alapanyagokból készülő tejszínes tortácska, de az arányok eltérőek.

A melktert, vagyis a tejtorta alapja tej, tojás, cukor és liszt, készülhet sült változatban is, amikor a tejsodót nyersen öntik a tésztába, és úgy sütik meg, de népszerűbb a főtt változat, amihez egy sűrű tejsodót kell főzni, majd rezgősre, szeletelhetővé kell hűteni. Klasszikusan fahéjjal, vaníliával és citromhéjjal ízesítik, tálalás előtt pedig gazdagon meghintik fahéjjal, de létezik mandula- vagy narancslikőrrel megbolondított változata is.

Melktert – afrikai tejtorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg hideg vaj
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

A tejkrémhez:

  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál ézkezési keményítő
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 rúd fahéj
  • 1 citrom héja
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 8 dl tej
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojást is, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd egy 23 centis pitetálba vagy tortaformába belenyomkodjuk úgy, hogy magas pereme is legyen. majd egy villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15-18 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A tejkrémhez a tejet tűzre tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat és a citrom vékonyan lehámozott héját, felforraljuk. Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, a cukorral és a vaníliakivonattal habosra verjük, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt, a lisztet és a tejszínt, simára keverjük. A forró tejből 1 merőkanálnyit folyamatos keverés mellett hozzáadunk, majd az egészet a forró tejhez öntjük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd a vajat hozzáadjuk, simára keverjük, kihalásszuk belőle a citromhéjat és a fahéjat, és a kihűlt pitealapra öntjük, hagyjuk kihűlni, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt gazdagon megszórjuk őrölt fahéjjal, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.