Írd be, mit keresel:

3 világbajnok desszert, amit Ausztráliának köszönhetünk

A golyóbis éppen átellenes pontján, a tőlünk lehető legtávolabbi ország, Ausztrália ételeit kevéssé ismerjük, és leginkább az ő konyhájukra hatott a világ, mégis van 3 olyan desszert, amit nekik köszönhetünk, bár nem tudunk róla, mégis kedvenceink.

Cookta - 2018.05.28.
3 világbajnok desszert, amit Ausztráliának köszönhetünk

Nagy vonalakban és általánosságban elmondható, hogy az ausztrál konyha a bevándorlók színességét tükrőzi, elsősorban az angolszász hagyományokat vették át, de sok más nép is hozzátett finomságokat és ízeket is a szigetország ételeinek színességéhez. Van azonban 3 olyan desszert, amit kifejezetten nekik köszönhetünk, bár jó eséllyel máshol is készülhetett volna elsőként, mégis mindenki ausztrál eredetre vezeti vissza őket.

Kókuszkocka

A piskóta-csoki-kókusz hármas nekünk olyan természetes, mintha csak hazai desszertünk lenne, de ez a zseniális finomság valójában ausztrál gyökerekkel bír, és a világ angolszász részein Lamington cake néven ismert. Születése egy véletlennek köszönhető, amikor is a queenslandi kormányzóhoz váratlan küldöttség érkezett, amire egyáltalán nem voltak felkészülve, így a kormányzó, Lord lamington felesége azt javasolta a szakácsuknak, hogy az előző napi, már kissé szikkadt piskótát forgassa meg olvasztott csokiban. A szakács, Armand Galland ezt meg is tette, de mivel így kevéssé volt vonzó és könnyen fogyasztható, ezért az akkor még szokatlan kókuszreszelékben is megforgatta, ő ugyanis Tahitiból származó felesége révén ismerte a finomra reszelt kókuszt. A desszert hatalmas sikert aratott, és Lady Lamington specialitásaként terjedt el Ausztráliában, majd az angolszász gasztronómiában, a nevet elhagyva pedig sokfelé a világban. Ha megkívántátok, a tökéletes kókuszkocka receptjét fázisfotókkat itt találjátok >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Zabkeksz

A zabkeksz valószínűleg nem köthető teljes egészében Ausztráliához, viszont a tojás és tej nélkül készülő, hosszan eltartható zabos keksz, az úgynevezett anzak biscuit mindenképpen. Nem romlékony, finom és olcsó, a háború szülötte, ugyanis az ausztrál és az új-zélandi katonáknak sütötték a feleségek és anyák útravalóként még az I. világháború idején. Szuper egyszerű és kiadós, nem véletlen tehát, hogy azóta is helyi kedvenc, sőt már világszerte terjed különböző változatban. Részletes receptjét és történetét korábban megírtuk, itt találjátok >>

Pavlova

Nem tisztázott és örök vita tárgya, hogy a roppanós külsejű, krémes belsejű zseniális desszert, a pavlova Ausztrália vagy Új-Zéland desszertje, az édes tojáshabból sütött hatalmas habcsók tejszínnel és friss gyümölccsel tálalt tortája viszont világkedvenc lett. A legviccesebb, hogy orosz neve van ennek az ugyancsak távoli desszertnek, amit az ihletőjének, az orosz balerinának, Anna Pavlovának köszönhet – az ő köszöntésére készült ugyanis: valami nagyon habos, könnyed, a tüllszoknyára emlékeztető légies és hófehér desszertet álmodott meg az ausztrál változat szerint Herbert Sachse, a Perth's Hotel Esplanade cukrászséfje. Isteni finomság, csupa kényeztetés, könnyű, krémes és egyszerű, receptjét itt találjátok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.