Írd be, mit keresel:

Serpenyős lazac párolt körettel – zölden, egyetlen edényben

Lazac ritkábban, inkább hétvégén és ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, akkor is leginkább sütve, pedig párolva is nagyon finom és egyszerű, különösen akkor, ha a köret is mellette készül egyetlen edényben. Most krumpli és zöldborsó került mellé, épp egyszerre párolódtak tökéletesre, könnyű, friss, alakbarát, kezdők is bátran elkészíthetik!

Cookta - 2018.06.03.
Serpenyős lazac párolt körettel – zölden, egyetlen edényben

A lazacot hajlamosak vagyunk túlgondolni, pedig ez a hal önmagában is elég karakteres, egy kis citrom, fehérbor és némi zöldfűszer elég hozzá, hogy ellenállhatatlanul finom fogás kerekedjen belőle, pofonegyszerűen. Ha friss lazacot használunk, 10 perc alatt készre párolódik a fehérbor gőzében, ha fagyasztott halfilére esik a választás, 15 perc tökéletes, ezalatt pedig a köretének szánt krumpli és zöldborsó is megpárolódik mellette.

Ízlés és kínálat szerint más zöldséggel is készíthető, a brokkoli, a spenót is jó barátja például a lazacnak, de mindenképpen jót tesz, ha friss zöldfűszereket használunk hozzá, a citrommal, a fehérborral és a hallal ezek isteni ízharmóniát alkotnak!

Serpenyős lazac vele párolt körettel

Hozzávalók 2 személynek:

  • 2 lazacfilé
  • 4-5 közepes krumpli
  • 20 dkg (fagyasztott) zöldborsó
  • 2 szál újhagyma
  • 1 citrom vagy lime
  • 1 dl fehérbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, bazsalikom és oregánó
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, leöblítjük, félbe, majd szeletekre vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat öntünk, rászórjuk az újhagymát és a krumplit, majd a fagyos borsót, rárakjuk a lazacfiléket – ez is lehet fagyasztott -, ráfacsarjuk a citrom vagy lime felét, az egészet sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított friss zöldfűszerekkel, felöntjük a fehérborral, és tűzre tesszük.

Közben a maradék fél citrust felkarikázzuk, a lazacok tetejére rakjuk a szeleteket, és a serpenyőre fedőt téve, közepes lángon kb. 15 perc alatt készre pároljuk az egészet.

Azonnal tálaljuk, egy pohár könnyű fehérbor jól illik hozzá, ha az alkalom megengedi…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.